19-årige Waleed Al-Hassan har legat vaken och funderat över händelsen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Oro bland nyanlända efter bombbeskedet

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagkvällen kom beskedet att en skarp bomb hittats på Lilleby camping. Nu är de boende rädda.
– Jag kunde inte sova inatt. Hela natten låg jag och tänkte på vem som vill göra detta mot oss, säger Waleed Al-Hassan, 19 som bor på campingen.

Det är dagen efter på Lilleby camping. Göteborgsvädret omsluter campingen som en grå filt och bidrar till den dämpade stämning som råder just nu.

Läs också: Sprängladdning hittad på asylboende

Några män skyndar mot bussen in till stan och skolan. Även 19-årige Waleed Al-Hassan skulle åkt med men idag orkar han inte. Hela natten har han legat vaken och funderat.

– Jag mår inte bra. Jag tänker hela tiden på vad som ska hända med oss, säger han.

Vi möter honom utanför den villavagn han delar med två andra personer. Waleed har bott på området sedan i december. Igår fick han i all hast lämna sitt hem. I flera timmar blev han stående i ovisshet på den väg som leder ner mot campingen. Senare på kvällen kom beskedet att det föremål som hittats vid en av villavagnarna var en skarpladdad bomb.

– Det känns som att vara i kriget i Syrien igen. Folk har skrivit på Facebook att de inte vill ha oss här. Därför tror vi att någon lagt bomben här.

”Låda med tuber”

Platschef Tommy Lassinantti har inte heller han sovit särskilt mycket i natt. Telefonen har ringt i ett sedan det stod klart att föremålet som hittats faktiskt var en bomb. Det var Tommy som larmade polisen efter att ha sett det misstänkta föremålet med egna ögon.

– Det var en låda med tuber och kablar och ett tidur. Det såg väldigt avancerat ut, säger han.

Och vad tänkte du när det visade sig vara en sprängladdning?

– Det känns sorgligt. Vi har ju varit utsatta tidigare, man kan inte förstå att det här förekommer i samhället.

”Framtiden känns oviss”

Sedan campingen började användas som ett så kallat mellanboende för nyanlända har flera personer utsatts för hot och trakasserier. Med anledning av de tidigare hoten har övervakningskameror installerats och väktare patrullerar området. Nu har säkerhetsrutinerna skärpts ytterligare. Men Waleed Al-Hassan har svårt att känna sig lugn. Om han kunde skulle han flytta härifrån.

– Hela framtiden känns oviss, säger han. Men polisen säger att de gör allt för att det inte ska hända igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet