Hör Ellen Vielhauer, 8 år, om den obevakade järnvägsövergången. Foto: SVT

8-åriga Ellens rädsla – precis vid skolan: ”Håller i mammas hand”

Uppdaterad
Publicerad

Vägen vid Gula Skolan är tungt trafikerad – och intill vägen ligger dessutom en obevakad järnvägsövergång. Föräldern Martin Jonasson blev så irriterad över trafiksituationen i Fristad att han skickade ett klagomål till Borås Stad.

– Jag kände att det var så onödigt att man ska sitta och vänta på en olycka.

Martin Jonasson har två döttrar som går på Gula Skolan i Fristad utanför Borås. Han skickade en skrivelse till kommunen med rubriken ”Livsfarlig trafiksituation vid Gula skolan i Fristad”.

Han upplever säkerheten vid övergången som minimal.

– Här finns inga bommar som stoppar. Går man med headset eller tittar i sin mobil så är det inget som hindrar att man går rätt ut i spåret. Och tåget kommer väldigt snabbt, säger han.

Hans dotter Ellen, 8 år, håller med.

– Det känns lite osäkert, det kan komma ett tåg när som helst och det kör så fort, säger hon.

Martin Jonasson oroas av den obevakade järnvägsövergången. Foto: SVT

Beklagar långa processer

Borås Stad svar är att det har satts in en skolbuss för att ta elever över järnväg och väg, att hastigheten på vägen förbi skolan sänkts, men att ansvaret för att förändra järnvägsövergången ligger hos Trafikverket.

– Det är beklagligt att Trafikverket har så pass långa ledtider. Det är långa processer när de ska göra ändringar, säger Jan-Åke Claesson, enhetschef för Trafikenheten på Tekniska förvaltningen i Borås stad.

Bommar först om två år

Borås Stad har flera gånger genom åren påpekat trafiksituationen för Trafikverket. Och nu är bommar på väg. Även om det dröjer.

– Processen tar tid. När vi för några år sedan bestämt att vi ska bygga elbommar så tar det sedan fyra, fem år. Det är planerande, planläggande, projektering, att få tider i spår och själva genomförandet, säger Bengt Rydhed ställföreträdande regional direktör Trafikverket.

Men finns det ingen möjlighet att snabba på för järnvägsövergångar där det rör sig mycket unga människor?

– Inom drygt två år så har vi bommar där. Så vi jobbar för fullt med detta. Men situationen är inte perfekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.