Peter Karlsson på Svenska Båtunionen bekymras över båtmotorstölderna. Foto: SVT

Svenska Båtunionen: Stölder stoppar byte av båtmotorer

Publicerad

Flera tittare berättar om oron för att byta ut den miljöfarliga tvåtaktsmotorn mot en ny motor. Stöldrisken gör att många håller fast vid den gamla trotjänaren.

– De avstår från att köpa ny motor just för att det är stöldbegärligt, säger Peter Karlsson, verksamhetschef för Svenska Båtunionen.

I veckan lanserade Transportstyrelsen en kampanj riktad mot båtägare kallad Ett renare kölvatten. I kampanjen fokuseras på tre områden för att minska klimat- och miljöpåverkan från fritidsbåtar. Det handlar om körsätt, val av bränsle och motorer.

Transportstyrelsen vill att båtägare byter ut de gamla tvåtaktsmotorerna eftersom 30 procent av bränslet går oförbränt rakt ut i vattnet. Det var ett budskap som väckte mycket reaktioner hos SVT:s tittare.

”Jätteallvarligt”

En fråga som lyfts efter Transportstyrelsens uppmaning är problemet med stölder av nya båtmotorer. I fjol anmäldes 2 270 båtmotorstölder i Sverige, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Det är jätteallvarligt. Det drabbar vanliga människor, säger Peter Karlsson, verksamhetschef för Svenska Båtunionen.

Kräver åtgärder

Svenska Båtunionen representerar cirka 170 000 enskilda båtklubbsmedlemmar. De har drivit på för att regeringen ska göra mer i frågan kring båtmotorstölderna.

Regeringen har tidigare gett polisen, tullen och kustbevakningen i uppdrag att förstärka bekämpningen av internationella brottsnätverk som begår stölder i Sverige. Det uppdraget ska slutredovisas senast den 14 februari i år.

Hör Svenska Båtunionen och tittarreaktioner om båtmotorstölderna i klippet ovan.

Svenska Båtunionen

Svenska Båtunionen är en rikstäckande ideell medlemsorganisation. Svenska Båtunionen organiserar genom 24 regionala båtförbund runt 900 båtklubbar. I dag representerar Svenska Båtunionen cirka 170 000 enskilda båtklubbsmedlemmar.

Organisationen arbetar för att underlätta och utveckla båtlivet lokalt lokalt, regionalt och nationellt.

Källa: Svenska Båtunionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.