Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Andreas Söhdal och Stefanie Mendoza, två av föräldrarna som går till Hammarkullens öppna förskola som är besvikna över förslaget. Foto: SVT

Flera öppna förskolor i Göteborg riskerar att stängas

Publicerad

Hälften av Göteborgs öppna förskolor kan tvingas lägga ner. Det är ett förslag som just nu diskuteras i förskolenämnden. På Hammarkullens öppna förskola har man startat en namninsamling för att få behålla verksamheten.
– Vi kommer att kämpa för att den ska få finnas kvar, säger föräldern Andreas Södahl.

Till Hammarkullens öppna förskola kommer det 30 barn och föräldrar varje dag. Men om förslaget går igenom om att stänga flera öppna förskolor i Göteborg kommer den tvingas stänga ner. Både personal och föräldrar är oroliga över vad som kommer att hända.

– Vi blev både besvikna och arga när vi fick reda på förslaget. Politikerna måste förstå att den här verksamheten är såpass viktig som den är och inte stänga ner den. Jag tycker de ska se att det är en plats för möten över kulturgränser och en plats där människor mår bra tillsammans, säger Andreas Södahl.

”Gick dit regelbundet”

För Andreas Södahl har öppna förskolan betytt väldigt mycket.

– När jag fick mitt första barn, innan jag visste att öppna förskolan fanns, kände jag mig väldigt ensam och isolerad. Sen när förstod att den här platsen fanns kom jag regelbundet och jag mådde bättre helt enkelt. Också för barnen är det värdefullt att ha en förälder som är någorlunda i balans och få träffa andra barn, säger han.

”Stärka kärnverksamheten”

Ett förslag som lagts fram från förskoleförvaltningen till politikerna är att lägga ner 11 av Göteborgs totalt 21 öppna förskolor. Pengarna ska istället gå till ordinarie förskoleverksamhet. Förslaget ska diskuteras under tisdagen och beslut ska tas den 16 december.

– Vi vill höja kvalitén i förskolan och då har vi tittat på hur vi kan höja grundbeloppet i barnpengen. Då är de flera förslag och öppna förskolan, är ett förslag och de prioriteringar vi vill göra för att stärka kärnverksamheten, säger Hakan Önal (M), ordförande i förskolenämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer