Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Göran Lilljeqvist är uppväxt på Baldersnäs. Nu har ett gruvföretag fått tillstånd att söka efter mineraler på hans mark. Hör hans oro i klippet. Foto: Elin Johansson/SVT

Markägaren Göran på Baldersnäs oroad: ”Vi känner oss så maktlösa”

Uppdaterad
Publicerad

Göran Lilljeqvist är uppväxt på Baldersnäs och hans släkt har bott där sedan början av 1900-talet. Nu har ett gruvföretag fått tillstånd att söka efter mineraler på hans mark.

Det är han upprörd över.

– Vi tycker det är bedrövligt att utländska exploatörer kan komma hit, ta mark och tar för sig. Det förstör dessutom miljön och omgivningen här omkring, det tycker vi inte om. Och att vi inte har något att säga till om vare sig kommun eller markägare. Det är beklagligt, säger han.

Göran Lilljeqvist tycker att regeringen och riksdagen borde se över lagarna så att inte vem som helst ska kunna komma till Sverige och leta efter mineraler, eftersom det också påverkar klimatet. 

– Vi vill ha ett förbud mot att exploatörer kan gå in och ta mark. Det vill vi att de i Sverige tittar på så att det blir ett stopp på det här, säger han.

I klippet berättar Göran hur han känner inför framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.