Anders Halleröd är lättad efter beslutet. Foto: TT/privat

Orustborna vann mot Vattenfall – nej till luftledning

Uppdaterad
Publicerad
När Vattenfall ville bygga en nära två mil lång luftledning tvärs över Orust var det många som höjde på ögonbrynen. Flera Orustbor tog fajten för att stoppa anläggningen. Och nu står det klart – det blir ingen kraftledningsgata.
– Det känns bra att de tar sitt förnuft till fånga, säger Anders Halleröd, ordförande LRF Orust.

Efter många turer kring den planerade 17 kilometer långa luftledningen mellan Hårleby och Edshutshall står det klart att den inte blir av.

I fjol avslog Mark- och miljödomstolen Vattenfalls ansökan om att få bygga luftkraftsledningen. Domstolen skrev i sitt beslut att ledningen skulle innebära ett för stort ingrepp på miljön. Detta håller alltså Mark- och miljööverdomstolen – den högre instansen – med om, som nu avslår Vattenfalls överklagan.

LRF är lättade över domen

Protesterna har varit starka bland Orustborna som har menat att det bland annat skulle förstöra känslig natur i området. Förutom de 900 personer som gick samman i en Facebookgrupp och motsatte sig bygget, har LRF, Lantbrukarnas riksförbund, varit kritiska. Även kommunen, länsstyrelsen och skogsvårdsstyrelsen sa nej. Och efter onsdagens besked är LRF lättade.

– Det känns bra att de tar sitt förnuft till fånga, för den mark vi har behöver vi ju för att odla, så det känns bra. Den hade förstört odlingar och skog och tagit mycket mark i anspråk, förklarar Anders Halleröd, ordförande LRF Orust.

LRF har kämpat länge för att stoppa projektet, som menade att ledningen bland annat skulle förstöra flera värdefulla naturvårdsobjekt. Kraftledningsgatan var även planerad att gå över värdefull åker- och betesmark.

– Men nu får vi se vad nästa steg blir. Kabeln ska ju grävas ner på något sätt, så det blir väl nästa fajt, säger Anders Halleröd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer