Polisen varnar för oseriösa hantverkare. Foto: TT

Oseriösa hantverkare slår till mot funktionsnedsatta

Uppdaterad
Publicerad

Oseriösa hantverkare slår till mot äldre och funktionsnedsatta medborgare. Nu varnar polisen för hantverkarnas hot och bedrägerier.

– De försvinner när de fått betalt, säger Angelica Molldén, brottssamordnare i Fyrbodal, i en kommentar.

Polisen i Västsverige utreder just nu flera fall där offren varit äldre och eller funktionsnedsatta.

Det handlar bland annat om oseriösa hantverkare som erbjudit sig att renovera tak – men de har agerat påstridigt och upplevts som hotfulla. Enligt polisen har offren mer eller mindre blivit tvingade att skriva på kontrakt och betala stora summor till bedragarna.

– Vi bedömer att de inte har haft för avsikt att fullfölja arbetet, och att de inte heller har förmåga eller verktyg för att göra det. De försvinner när de fått betalt, säger Angelica Molldén, brottssamordnare i Fyrbodal, i en kommentar på polisens hemsida.

Tre män misstänks

Tre män häktades på fredagen i Uddevalla tingsrätt misstänkta bland annat för olaga hot, grov stöld och bedrägeri.

Lars Ström, jourhavande FU-ledare i Uddevalla, säger till GT att männen har härjat i stora delar av landet och inte bara i Uddevalla-trakten.

LÄS MER: Lena ingrep när oseriösa hantverkare gav sig på grannen

Männen greps av polis på bar gärning när de försökte lura ett äldre par i Uddevalla.

– Det var någon granne som reagerade och ringde dit en släkting som sen larmade till oss. De ska tydligen ha stulit pengar från de äldre där också, säger han till tidningen.

”Som en utpressningssituation”

Dessutom arbetar polisen med att utreda en flyttfirma som misstänks för flera bedrägerier.

– De utför flytt eller delar av flytt och under resans gång ändras förutsättningar och pris. De vill ha mer pengar och håller inne med flyttgods, det blir nästan som en utpressningssituation. Det har också förekommit att flyttgods hanterats ovarsamt, skadats eller försvunnit, säger Christian Valkama, gruppchef för bedrägerisektionen i region Väst, i en kommentar.

LÄS MER: Asfaltsläggarna är tillbaka: Griper tag i minsta halmstrå

Polisens tips: Så skyddar du dig

  • Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.
  • Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.
  • Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.
  • Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.
  • Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.
  • Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.