Se Oskar Henriksson visa sin färdväg genom Sverige. Foto: Privat

Oskar sa upp sig från jobbet för att vandra genom Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Skarabördige Oskar Henriksson vandrar från Smygehuk i södra Sverige till Treriksröset i norr. För att kunna göra det sa han upp sig från sitt jobb som konsult i Göteborg.

– Jag kände att jag behövde ett äventyr och hade varit på samma jobb länge. Det var dags att se sig om efter nästa steg, säger han.

Den 24 mars i år började Oskar Henriksson sin vandring genom Sverige.

– Det var väldigt mycket kallare än jag trodde eftersom det fortfarande var vinter i början, säger han och berättar att det blev många kyliga nätter i tältet.

Målet är att vara framme vid Treriksröset sista augusti och att gå 25 kilometer om dagen. Oftast börjar han vandra vid nio på morgonen för att sedan slå läger vid fem. Då brukar han fixa en lägerplats, laga mat och höra av sig till familj och vänner.

”Ljusglimtarna gör det värt”

När SVT Nyheter Väst pratar med honom tisdagen 17 april befinner han sig i Fjärås i närheten av Kungsbacka.

– Det klart att man blir trött på det men det är väldigt givande också. Jag får de här ljusglimtarna som gör det värt hela tiden. Jag har inga planer på att sluta.

Oskar Henriksson vid en pil där det står ”Treriksröset 1572 kilometer”. Foto: Privat

För att kunna utföra vandringen behövde Oskar Henriksson säga upp sig från sitt jobb eftersom han inte kunde ta tjänstledigt.

– Det passade med var jag var i livet. Det var dags för en paus för att se vad som händer efteråt.

Hur har släkt och vänner reagerat på det här?

– Alla har varit väldigt stöttande. Annars hade det nog inte gått. Vissa är så klart lite oroliga också eftersom jag sover utomhus och snart kommer upp i mer obebyggda områden. Där är det inte så lätt att få hjälp om situationen kräver det.

Är det några platser som ska bli extra roliga att vandra genom?

– Mina hemtrakter i Skaraborg på våren är alltid väldigt fina. Det ska bli kul att komma upp till fjällen också. Nästan halva sträckan går ju genom fjällen.

Det blir inte ensamt då?

– Jag har haft väldigt lite problem med ensamheten hittills. Det klart att det är tungt ibland med jag pratar ändå med folk varje dag. Jag har dessutom vänner som ska följa med på vissa sträckor.

Oskar Henriksson vid en lägerplats vid Lärkeholmssjön utanför Örkelljunga. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.