Foto: SVT

Östra Skaraborg hårdast drabbat just nu

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagens pressträff om coronaläget i regionen bekräftades en tydlig uppgång av covid-19 fall i regionen.

– Det är en konsekvens av att vi har utökat testningen, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Tibro och Töreboda har nu flest fall per 10 000 invånare i regionen, men flest totala fall återfinns fortfarande i Göteborg och södra Bohuslän där 55 procent av alla covid-19 i regionen finns. Nästan 1000 nya bekräftade nya fall i Göteborg i jämförelse med den 4 juni.

– Man kan se en markant ökning av nya fall, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Västra Götaland.

Coronaviruset i Västsverige

Han menar att uppgången av covid-19 fall är ett resultat av den utökade provtagningen. Thomas Wahlberg uppmanar till att om man har gått till provtagning för covid-19 och om man har symtom så ska man gå hem efter provtagningen.

– Vi har sett exempel på att vissa går tillbaka till jobbet, säger han.

Lyckad provtagning

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen, förklarar att man hade som mål att testa 10 000 personer under den senaste veckan.

– Vi har testat 15 000, säger hon.

Hon berättar vidare att man kan se nedgångar i antal intagna på många av regionens sjukhus, men att vissa fortfarande ligger kvar på platån.

– 110 personer intensivvårdas just nu på regionens sjukhus, och 52 stycken av dessa behandlas för covid-19, så just nu är IVA-platser inget problem, utan det är snarare personalens semester som vi nu arbetar med att lösa för fullt, säger hon.

Reserestriktionerna hävs

Snart börjar semestermånaderna och många ska ta sig till badplatser, vill vara på uteserveringar eller resa inom landet då reserestriktionerna har hävts. Men samtidigt finns rekommendationer om att undvika kollektivtrafiken. Thomas Wahlberg uppmanar till att bara använda bussar, spårvagnar och tåg om man verkligen måste.

– Vi står nu inför en sommar och imorgon hävs reserestriktionerna, men vi har fortfarande ett ansvar att följa rekommendationerna för att bromsa smittspridningen, ainte trängas på badplatser, uteställen och i kollektivtrafiken. Det är dags att sluta knö, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet