Bara ett par av arbetsstationerna på Henån kan köras då redskapen kräver vatten. Foto: TT

Otjänliga vattnet förstör för tandvården på Orust

Publicerad

Många av de redskap som används inom tandvården kräver tjänligt vatten för att kunna användas. Sedan i torsdags måste därför Folktandvården i Henån säga nej till vissa patienter.

Alla som någon gång besökt tandläkaren för att laga ett hål kan förstå varför det otjänliga vattnet ställer till det för tandvården. Borrarna är ett av de redskap som kräver vatten, det är bara ett par av arbetsstationerna på Henån som kan köras utan tjänligt vatten. Det gör att man inte klarar av att ta emot lika många patienter som tidigare.

LÄS MER: Fortsatt otjänligt vatten på Orust

Lena nekades tid

En av dem som inte kunnat få hjälp är Lena Vidarsson, som sökte vård efter att ha bitit av en tand.

– Jag ringde till Folktandvården och tänkte att det är väl ingenting, det går nog fort och lätt. Jag möttes av en jättetrevlig tandsköterska som berättade att det inte fanns några tider eftersom de hade problem med vattnet, säger hon.

Nya provsvar på fredag

Orust kommuns VA-avdelning har tackat nej till att kommentera läget med dricksvattnet för SVT, men skriver på kommunens hemsida att invånarna bör koka vattnet tills på fredag åtminstone, då man räknar med att få nya provsvar.

LÄS MER: Kommunala vattnet otjänligt på hela Orust

Lena Vidarsson har egen brunn och drabbas inte av problemen i det kommunala nätet, men är kritisk till att ingen lösning hittats än.

– Att det tar sådan tid, det kan jag inte förstå, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer