Ovanlig synthorkester i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska man få de som slutar att spela piano att fortsätta spela? Den frågan grubblade Staffan Biörklund- Jullander på. Lösningen: Synthorkestern.

I ett rum på Gustav Adolfkyrkans församlingshem i Borås repeterar en mycket ovanlig orkester. Kanske är den rent av unik i sitt slag i Sverige. Ensemblen leds av Staffan Biörklund-Jullander. Han står bakom ett piano med båda händerna höjda. Redo att räkna in orkestern. Sekunderna går. Så plötsligt släpper han händerna.

– Har du inte noterna?

– Jo, visst har jag det. En jädra massa noter. Så, nu kan du börja.

– Så bra.

Allt spelas på keyboards

Staffans ovanliga orkester består av ett och samma instrument. Foto: SVT

För precis som för en traditionell orkester krävs det noter även här. Skillnaden är att förstafiolen och alla andra stämmor spelas uteslutande på keyboards. Efter att rätt notblad hittats återvänder Staffan till platsen vid pianot. Han samlar sig ännu en gång, räknar in och så börjar orkestern att spela.

– Vänta. Vi tar det en gång till så vi får den andra tonen också samtidigt.

Ensamt instrument

Staffan Biörklund- Jullander började själv spela piano blott tre år gammal. Som sextonåring kom han in på musikhögskolan. Där läste han i sju år. Han blev musiklärare. Men upplevelsen av kommunala musikskolan blev något av en chock. Många elever slutade efter bara några år. Han grubblade på vad man skulle kunna göra åt problemet.

– Pianot är ett väldigt ensamt instrument. Historiskt sett så har det inte gått spela så mycket tillsammans med andra klaviatur. De är tunga, svåra att flytta och orgeln är ju fastbyggd i väggen.

Men sen Mozarts tid har det skett en viss utveckling. Staffan Biörklund-Jullander fascineras av dagens tekniska möjligheter. För 17 år sedan startade han så Synthorkestern. En orkester för vuxna som spelat lite piano som barn.

LÄS MER: Följer drömmen – skapar en armé av rappande tjejer

Gillade inte etyder

Tomas Karlsson började spela piano som liten grabb. Men musikskolan var inte hans grej.

– Jag gillade inte att spela etyder och klassiskt och sånt, säger han.

Men Synthorkestern gillar han. Där mötte han andra pianister som han själv.

–  Det var kul att komma i ett sammanhang, säger han.

Gun Claesson jämför Synthorkestern med att sjunga i kör. Hon tycker att det är underbart att spela tillsammans med andra.

– Man kan vara sur och trött när man kommer hit. Sedan när man går hem så är livet helt annorlunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.