Foto: Axel Hagström

Ovanligt norrsken i Lysekil

Uppdaterad
Publicerad

Lysekilsbon Axel Hagström hade tur på onsdagskvällen och fick vara med om ett vackert skådespel.

– Jag bor själv i Lysekil och hade turen att det höll på en liten stund, kanske 10-15 minuter på onsdagskvällen vid 19-tiden. Jag såg det av en slump när jag tog kvällsbilder, säger Axel Hagström till SVT Nyheter Väst.

Norrskenet är ett fascinerande skådespel som uppstår när laddade partiklar slungas ut från solen och träffar atmosfärens yttersta skikt. Från solen skickas ständigt en vind av plasma, dvs laddade partiklar, främst elektroner och protoner ut i solsystemet. När partiklarna når jordens yttersta atmosfär kolliderar de med de molekyler och atomer som finns i atmosfären, t ex kväve och syre. I samband med kollisionerna hamnar atomerna i ett mer energirikt tillstånd. När atomer och molekyler sen återgår till sina normala tillstånd avger de den extra energin genom att ett ljus sänds ut vilket sen visar sig som ljusfenomen kring polerna, norrsken och sydsken.

För att se norrskenet måste det som sagt vara mörkt och dessutom klart väder eftersom molnen ligger på en mycket lägre höjd än norrskenet och kan skymma sikten.

När solaktiviteten är extra hög blir även norrskenet kraftigare och kan också ses längre söderut. För att se hur aktiv solen är kan man se på den elvaåriga solfläckscykeln. Det går också att titta på ennorrskensprognos som uppskattar aktiviteten längre fram. Dessutom ska det också finnas appar för att se när chansen är stor för norrsken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer