Foto: TT/SVT

Ovanligt varmt – men nu kommer kylan

Publicerad

Den senaste veckan har det varit ovanligt varmt för årstiden i Västsverige. Men nu ser det ut att bli kyligare.

Den senaste tiden har det varit omkring tre-fyra grader varmare än normalt i Västsverige.

På till exempel Vinga utanför Göteborg uppmättes förra veckan den fjärde högsta genomsnittliga dygnsmedeltemperaturen sedan mätningarna startade 1949, med 3,5 grader över snittet.

Det kan jämföras med det kyligaste året 1965 då medeltemperaturen under motsvarande vecka bara orkade upp till 2,8 minusgrader på ön.

Varmt november

– Det har varit varmare än normalt i hela landet och det var det även förra året i november, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid SMHI.

Allra varmast i länet var det förra veckan på Måseskär utanför Orust där medeltemperaturen tog sig upp till 9 grader. Kallast var det i Rångedala utanför Borås, 5,6 grader.

Men det finns dock hopp för dem som älskar vintern.

Varm höst förvirrar naturen. Här smultron som blommar den 19 november i Färgelanda. Foto: Petra Eliasson

Ta fram tjockare jacka

Framåt slutet av veckan och in i nästa vecka ser det istället ut att bli något kallare än normalt. Mot slutet av arbetsveckan ser det endast ut att bli enstaka plusgrader på dagen och någon minusgrad framåt kvällen.

– Det blir nog en påtaglig skillnad åtminstone här i södra Sverige. Så man får nog gå upp en tjocklek i veckan till nästa vecka, säger Lasse Rydqvist.

Är det någon snö på gång?

– Nej, i södra Sverige ser det ut att vara fortsatt torrt. Och det är ovanligt lite snö i landet. På många håll i Norrland och norra Svealand brukar det ligga ett snötäcke så här års, men nu är det egentligen begränsat till norra fjälltrakterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.