Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lennart Larsson visste att det fanns många hällristningar i trakten, men inte att den största skulle finnas på hans gård. Foto: Lisa Johansson/SVT

Oväntade hällristningsfyndet i Kville: ”Största vi har hittat”

Uppdaterad
Publicerad

Den har legat gömd under mossa i tusentals år. Hällristningsfyndet i Kville gav arkeologerna en rejäl pulshöjning. 

– Den det största vi hittat, säger arkeologen Andreas Toreld.

Tre meter upp på en klipphäll i gården Edsten i Kville, Tanum, gjordes fyndet. Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar var inne på sluttampen av vårens undersökningar när de undersökte hällen som visade sig innehålla ett 40-tal ristningar på en 15 meter stor yta. Enligt dem det största nyfyndet under 2000-talet. 

– Det är en riktig skrythäll, säger Tommy Andersson och syftar till att det var synligt på långt håll och innehåller flera statussymboler. 

3000 år gamla

Fyndet är från bronsåldern och är runt 3000 år gammalt. Vid den tiden var klippan en del av en ö. Människorna som gjorde ristningarna satt sannolikt i båtar eller på uppbyggda platåer för att hacka in de många bilderna. 

Vad tror ni de ville säga med bilderna? 

– Den vänder sig in mot landet. Jag tänker att man lade till här och knackade in vad som skulle kunna vara önskningar inför nästa färd.

Starta klippet för att se ristningarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.