Ove åker 4000 mil om året för dialys

Publicerad

För njursjuke Ove Thyft är dialysen livsviktig. Tidigare fick han sin behandling i Strömstad där han bor. Men efter att mottagningen stängt tvingas han nu åka flera gånger i veckan till sjukhuset i Trollhättan.
– Det sliter, säger han.

Ove Thyft ber om min arm när vi möts vid sjukhusets entré. Det blir stadigare så. Med ena handen på kryckan och den andra på min arm går vi ut för att leta en plats för intervjun. Han vill göra intervjun sittande, förklarar han. Ett femtiotal meter från ingången finner vi en bänk där vi slår oss ner.

Han berättar att dialysen tar på krafterna. Att vissa liknar det vid ett maratonlopp. Varje måndag, onsdag och fredag stiger han upp vid fyratiden. Han vill ha god tid på sig då kroppen är som den är. Vid sex kommer taxin. Runt åtta börjar dialysen på sjukhuset i Trollhättan. Först runt två, halv tre på eftermiddagen är han hemma igen.

”Somnar direkt”

– När jag kommer hem lägger jag mig på sängen. Då somnar jag direkt, säger han.

Tidigare fick Ove Thyft sin behandling i Strömstad. Visserligen har han även förr om åren behövt resa till Trollhättan då avdelningen stängts under sommaren. Men efter att två medarbetare slutat har mottagningen i Strömstad varit stängd i ett års tid. För Ove Thyfts del innebär det han att rest runt 4 000 mil för att få sin dialys. Det motsvarar ett varv runt jorden.

Hör kommunikationschefen om Oves situation. Foto: SVT

Beklagar situationen

Niklas Claesson är kommunikationschef på NU-sjukvården och han beklagar den situation Ove hamnat i.

– Det här är en fråga om livskvalité för för de patienter som är beroende av den här behandlingen. Däremot så finns det inte resurser att ha den här typen av mottagningar på så väldigt många ställen, säger han.

Sjukhusets plan är att istället öppna upp en filial i Munkedal. Men det blir i så fall först till nästa vår. Skälet till att mottagningen i Strömstad stängdes var, enligt Niklas Claesson, för att det var svårt att få tag på personal.

Svårt att rekrytera

– Den är stängd för vi har inte lyckats bemanna den med sjuksköterskor som har den typen av kompetens som den här vården kräver, säger han.

När Ove Thyft får frågan om vad han känner om att mottagningen i Strömstad stängt, suckar han.

– Det är vi småfolket som far illa när de stora drakarna leker med människors hälsa, välbefinnande och livskvalité.

SVT rapporterade · Hur fungerar vården där du bor?

06.51
Hej!
Idag berättar vi om njursjuke Ove som åker 4000 mil om året för att få dialys. Nu vill vi höra din berättelse - hur tycker du att vården fungerar där du bor?
07.33
När Uddevalla sjukhus lades ner blev vården i Västra Götaland mycket sämre. Vi blev hänvisade till NÄL det stora sjukhuset i Trollhättan. När sedan akuten också stängdes har situationen blivit kaotisk. Jag blev själv offer för det när jag föll från en stege och klämde sönder mitt ben. Fick vänta i fem timmar med öppet sår innan de sydde. Då hade jag väntat tre timmar i väntrummet och två inne på kirurgen. Ingen smärtlindring, inget toabesök , inget vatten eller mat. Min akutremiss försvann och ingen visste vem jag var eller vad jag gjorde där. Allt detta slöseri på tid innebar att jag fick stafylokocker i såret. Nu har jag gått två gånger i veckan sedan maj månad och lagt om mitt sår. Hade Uddevalla varit öppet hade både jag och Ove fått snabbare och bättre vård
07.57
Jag har bott på ett flertal platser i Sverige och har haft mycket stora problem med min hälsa. Läkarna har bokstavligen räddat livet på mig två gånger. Jag har under många år varit i behov av kvalificerad vård och rehabilitering för att överhuvud taget kunna överleva.

Min erfarenhet är att den ojämförligt bästa vården ges på landets universitetssjukhus. Endast där finns tillräckliga resurser för avancerad rehabilitering. Den vård jag fått vid ett par av landets universitetssjukhus saknar motstycke på mindre sjukhus. Skillnaden är stor bara mellan sjukhus i större städer med och utan universitetssjukhus. Jag vill inte peka ut några sjukhus men skillnaden mellan två av Sveriges större städer med endast några mil emellan och deras sjukhus är som natt och dag. Jag har legat på intensivvård på båda sjukhusen och höll bokstavligen på att avlida på det ena sjukhuset på grund av att personalen gick på knäna och bristen på kvalificerad personal. Även i grannstaden med universitetssjukhus gick personalen på knäna men de hade de där extra resurserna som krävs för att intensivvården skall fungera mitt i sommaren när hela Sverige stänger.

En nära anhörig som bor mitt ute i skogen fick inte en enda dags rehabilitering efter en stroke medan jag fått mycket omfattande rehabilitering i flera år efter två stora operationer. Skillnaden är som natt och dag. Jag är inte ett dugg förvånad över debatten. Har du hälsoproblem och vill överleva se till att bosätta dig så att du tillhör ett universitetssjukhus. Det inte bara kan vara utan ÄR i många fall skillnaden mellan liv och död. Du måste prioritera bosättningsort idag för att få acceptabel vård om du har dålig hälsa. Får du inte den vård du behöver så flytta! Hälsan går före allt annat och Sveriges landsting klarar bara vården på några få universitetssjukhus idag, övriga har kollapsat. Jag har mycket stor erfarenhet av svensk sjukvård så jag vet vad jag talar om.
09.00
Någonstans måste det finnas en rimlighet i kostnader och vårdbehov.

Det har gjorts många framsteg i behandlingen av kronisk njursvikt, att så många som har kronisk njursvikt ändå kan överleva. Men det kostar både tid och pengar. Hemodialys är en komplicerad terapi och det kräver mer sjukvård än bara behandlingar. Det tar en hel vårdteam med många kompetenser.
Läste att det kostar ca 500 000kr per person per år, då utgår jag ifrån att personalen fördelas på många patienter. Är patienterna för få ökar kostnaderna.

Redan med behandlingen så sänks livskvaliteten för patienten då ca 20 timmar i veckan går till behandling och att det tröttar ut patienten.
Att lägga på lika många timmars resande låter fruktansvärt.

Frågan är väl vilken förbättring som är mest rimlig. Att ha dialys i hemmet, att flytta närmare sjukhuset (om behovet är långvarigt) eller att hålla en hel avdelning öppen närmare patienten.

Jag är inte säker på att det sistnämnda är rimligt.
09.17
Sökt hjälp för depression och utbrändhet. VC ber mig återkomma om 2 veckor för de har inga tider och inte schemat klart för oktober. Jag ringer början av Juni.
Västra Götaland, Carlanderska
09.18
Är det så konstigt att inte vården hinner med då deras patientunderlag inte bara ökar i snabb takt i antal samhällsmedborgare utan även då nya medborgarna dessutom kräver mer vård än de sedan länge bofasta skattebetalare?
09.18
Lyckligt lottad vårdcentralen i Marstrand och Kungälvs Sjukhus fantastisk personal å skickliga lyhörda läkare Fantastiskt nöjd
09.18
Man ringer till VC och får en diagnos ställd per telefon. Inte visste jag att sköterskorna får göra det. Trodde det var läkaren. Sen får man inte komma intill om man har problem. Du får ringa nästa dag. Igen. Om man har ont och inte kan vänta så får man dra till akuten. Och där vet ni hur det är där? Vid ett till tillfälle så hade,jag ont i örat och gått med det i ca 3 v. Fick komna och en sköterska så att det är inget fel. Jag sa till henbe att jag får mig inte förrän jag har träffat en läkare. Komner in till en och får diagnosen hörselgångsinflammation. Fick penicillin. Hade jag nu inte sagt ifrån så hade jag fått åka till akuten. Vad tror ni de hade sagt?
10.17
Den bästa VC är Gråbo
Underbar personal och alltid
lika leende och goa.
10.17
Vid senaste besöket på Akuten fick vi vänta 11 timmar på att få träffa en läkare. Jag var där med en anhörig som just kommit från utlandet, i väldigt dåligt skick, med jättehög feber plus andra otäcka symptom. (Stålbritsen hen fick ligga på var inte alls ren utan full av ingrodd skit, eller det såg ut som kräks). Ingen kommer och tittar till och kollar läget ens. Det är ångestskapande, och respektlöst. Borde vara förbjudet. Detta var i Göteborg, och det är bara ett exempel av många som jag har av en skrämmande dåligt skött sjukvård där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer