Resandet tär på Ove Thyft. Foto: SVT

Ove åker 4000 mil om året för dialys

Uppdaterad
Publicerad

För njursjuke Ove Thyft är dialysen livsviktig. Tidigare fick han sin behandling i Strömstad där han bor. Men efter att mottagningen stängt tvingas han nu åka flera gånger i veckan till sjukhuset i Trollhättan.

– Det sliter, säger han.

Ove Thyft ber om min arm när vi möts vid sjukhusets entré. Det blir stadigare så. Med ena handen på kryckan och den andra på min arm går vi ut för att leta en plats för intervjun. Han vill göra intervjun sittande, förklarar han. Ett femtiotal meter från ingången finner vi en bänk där vi slår oss ner.

Han berättar att dialysen tar på krafterna. Att vissa liknar det vid ett maratonlopp. Varje måndag, onsdag och fredag stiger han upp vid fyratiden. Han vill ha god tid på sig då kroppen är som den är. Vid sex kommer taxin. Runt åtta börjar dialysen på sjukhuset i Trollhättan. Först runt två, halv tre på eftermiddagen är han hemma igen.

”Somnar direkt”

– När jag kommer hem lägger jag mig på sängen. Då somnar jag direkt, säger han.

Tidigare fick Ove Thyft sin behandling i Strömstad. Visserligen har han även förr om åren behövt resa till Trollhättan då avdelningen stängts under sommaren. Men efter att två medarbetare slutat har mottagningen i Strömstad varit stängd i ett års tid. För Ove Thyfts del innebär det han att rest runt 4 000 mil för att få sin dialys. Det motsvarar ett varv runt jorden.

Beklagar situationen

Niklas Claesson är kommunikationschef på NU-sjukvården och han beklagar den situation Ove hamnat i.

– Det här är en fråga om livskvalité för för de patienter som är beroende av den här behandlingen. Däremot så finns det inte resurser att ha den här typen av mottagningar på så väldigt många ställen, säger han.

Sjukhusets plan är att istället öppna upp en filial i Munkedal. Men det blir i så fall först till nästa vår. Skälet till att mottagningen i Strömstad stängdes var, enligt Niklas Claesson, för att det var svårt att få tag på personal.

Svårt att rekrytera

– Den är stängd för vi har inte lyckats bemanna den med sjuksköterskor som har den typen av kompetens som den här vården kräver, säger han.

När Ove Thyft får frågan om vad han känner om att mottagningen i Strömstad stängt, suckar han.

– Det är vi småfolket som far illa när de stora drakarna leker med människors hälsa, välbefinnande och livskvalité.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.