Överläkaren påstod att hon hade antikroppar mot covid-19, trots att hon inte hade testat sig för det. Foto: SVT

Överläkare gick till jobbet trots covidsymptom – 13 personer insjuknade

Uppdaterad
Publicerad

Under två dagar i oktober arbetade överläkaren på sjukhuset, trots uppenbara symptom på covid-19. Hon påstod att hon hade antikroppar för sjukdomen, men hade aldrig testat sig för sådana eller för coronasmitta. Det här uppger läkarens chef i en Ivo-anmälan.

Efter att läkaren hade varit på jobbet med misstänkt covid-19 blev ytterligare 13 personer på den aktuella avdelningen på Sahlgrenska sjuka i corona – en patient, två anhöriga och resten personal. Det var GT först att rapportera om.

Medarbetare ska ha uppmanat läkaren att gå hem eftersom hon hade tydliga symptom på sjukdomen. Men läkaren ska istället ha fortsatt att ta emot besök på mottagningen och deltagit i team med andra som arbetar där.

”Omdömeslöst beteende”

När hon sedan skulle ha ett medarbetarsamtal med sin chef så noterade chefen symptomen och skickade hem läkaren, som tidigare varken hade testat sig för infektion eller antikroppar.

Den ansvariga chefen skriver i anmälan att det är mycket svårt att avgöra var man har blivit smittad när det är stor samhällsspridning. Men av de 13 personer som insjuknade har endast en uppgett en annan potentiell smittkälla i omgivningen. Därför menar chefen att anmälan inte handlar om hur många som blivit direkt smittade av överläkaren, utan ”om upprepat omdömeslöst beteende” och att läkaren därför bör avskedas.

Sahlgrenska: Har skrivit avvikelserapport

I en kommentar till SVT Nyheter Väst skriver Sahlgrenska att de har skickat in en IVO-anmälan och också skrivit en avvikelserapport till följd av händelsen. Sjukhuset lägger till att de i nuläget inte kan ge några ytterligare kommentar eftersom det gäller ett enskilt och pågående personalärende. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet