Anna Eklund, hydrolog på SMHI har varit med och tagit fram den nya rapporten om hur klimatet påverka våra stora sjöar. Foto: SVT/SMHI

Klimatförändringarna hotar dricksvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Ny rapport från SMHI efterlyser en strategi för hur vi ska rädda vattenförsörjningen i framtiden. Trots att frågan varit känd länge så har ingen tagit ansvar.

Ett varmare klimat ger högre vattentemperatur, mindre istäckning, förändrade vattennivåer och vattenflöden i Sveriges fyra största sjöar, konstaterar SMHI i en ny rapport. Störst problem i dagens klimat och fram till sekelskiftet har Vänern.

– Det finns många olika intressen som delvis går emot varandra. Sjöfarten som inte kan gå vid låg vattennivå. Lantbruk och bebyggelse som svämmas över vid hög vattennivå. Men också att det växer igen runt Vänerns strand om vattennivåerna inte varierar, säger SMHI:s hydrolog Anna Eklund.

Enligt Eklund såg man problemen för Vänern redan år 2000, när området svämmade över. Sjön fick då sin högsta vattennivå sedan regleringen år 1937.

Hotar dricksvattnet

Vänerns vattennivåer hänger samman med problematiken vid Göta älv och försörjning av dricksvatten.

– På grund av ras- och skredrisk i Göta älv begränsar det möjligheten att kunna släppa ut vatten från Vänern. Skulle det bli skred så hotar det hela Göteborgs försörjning av dricksvatten, men samtidigt hotar en låg vattennivå också att det går in saltvatten från havet i dricksvattenintaget.

Men trots att problemen varit kända länge finns ingen klar strategi, och inte heller någon ansvarig att driva frågan.

– Det är stora klimatförändringar redan. Vänern och Göta älv har en komplex problembild och vattensystemet berör viktiga samhällsfunktioner. Men det finns ingen som är ansvarig att driva frågan, säger Anna Eklund.

En bättre helhetsbild

Enligt rapporten har Länsstyrelsen och kommuner påtalat bristen på utpekat ansvar till regeringen 2015 i en klimatanpassningsutredning. Men utredningen tog ändå inte upp frågan om ansvar och kostnader för de åtgärder som behövs.

En del av syftet med den nya rapporten är att få ett bättre helhetsperspektiv av problemen.

– Vänern och Göta Älv är ett område som ställer oss inför en av länets mest komplexa frågeställningar. Vi har nu haft möjligheten att samla olika aktörer, se Vänern i ett helhetsperspektiv och fått ta del av detta viktiga kunskapsunderlag, säger Håkan Alexandersson, beredskapshandläggare vid Länsstyrelsen Västra Götalands län, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.