Arkivbild Foto: TT

Övervakningskameror i utsatta områden försenade

Publicerad

Ett 50-tal övervakningskameror planeras att sättas upp i Borås utsatta områden. Polisen hade hoppats att vara i gång redan i januari. Men nu beräknas kamerorna sitta uppe först i april.
– Det får vi leva med, säger kommunpolis Anders Cronehag.

Hässleholmen/Hulta och Norrby är två av totalt 23 områden i Sverige som polisen klassar som särskilt utsatta. Och det är i dessa stadsdelar i Borås som övervakningskamerorna ska sättas upp.

– De är på platser där medborgarna är otrygga och löper en risk för att bli utsatta för brott eller ordningsstörningar, säger Anders Cronehag.

Ska öka tryggheten

Kamerorna kommer att placeras ut på allmänna platser. Polisen hoppas att kamerorna ska bidra till att öka tryggheten, att förebygga, förhindra och upptäcka brottslig verksamhet samt att underlätta för utredning av brott.

– Det är på platser som vi bedömer som hot spots, alltså otrygga platser och miljöer där vi vet brottslighet sker, till exempel narkotikaförsäljning.

Det är här bostadsområden. Hur ser ni på integriteten för boende?

– Allt material som hämtas in genom kameraövervakning är integritetskänsligt. Här kommer det röra sig ett stort antal personer under dygnets alla timmar. Samtidigt löper samma personer en stor risk att bli utsatta för brott. Och att bli utsatt för brott eller känna sig otrygg där man bor är ett allvarligt intrång i integriteten. Väger vi det här mot varandra så finner vi att medborgarnas trygghet är så viktig att vi vill ha upp de här kamerorna.

Är det någon som kommer att sitta och övervaka kamerorna?

Vi kommer inte att ha dygnetruntövervakning. Utan exempelvis om det har skett brottslig verksamhet för att underlätta utredning och lagföring. Vi kommer inte att ha någon kameracenttal. Den resursen har vi inte.

Polisen räknade tidigare med att kamerorna skulle vara igång i januari. Men så kommer det inte att bli.

– Det har blivit fördröjt av olika anledningar. Det är tekniska delar. Vi siktar på att vara i gång i april förhoppningsvis, säger kommunpolis Anders Cronehag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer