Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Monica Nord-Halldén, ordförande i Reumatikerdistriktet Älvsborg, har tränat i rehabbassängen i 30 år. På måndag stänger verksamheten. Foto: SVT/ Elin Johansson och Lisa Johansson

Framtiden mörk för rehabbassäng i Bäckefors – ingen vill stå för kostnaden

Uppdaterad
Publicerad

Vad som ska hända med specialistvården på Dalslands sjukhus har länge varit oklart och efter två misslyckade upphandlingar där ingen privat aktör velat ta över lämnas på måndag ansvaret till NU-sjukvården.

Men rehabavdelningen och bassängen vill regionen inte driva framåt – och kommunen vill inte stå för kostnaden.

Turerna kring bassängen har skapat oro.

– Jag får mycket mer ont av vanlig träning, men bassängträning går bra, säger Monica Nord-Halldén, ordförande i Reumatikerdistriktet Älvsborg och som tränat i bassängen i 30 år.

Hon säger att de som använder den kanske blir sämre och därför sjukskrivna om den stängs.

– Kostnaden kommer att bli en annan, men regionen kommer även att stå för den när det blir mer sjukskrivningar. Jag tror inte de tjänar så mycket på att lägga ner, säger Monica Nord-Halldén.

VGR ser inte tillräckligt med remisser

Västra Götalandsregionen vill inte driva verksamheten vidare för att det inte varit tillräckligt med sjukvårdande behandlingar där. Man säger att det är 14 000 bad i bassängen på ett år varav 13 900 är vanliga bad utan remiss. Då tycker regionen att det är en kommunal fråga att driva den i egen regi.

– Vi har under flera års tid tittat på hur behandlingarna har sett ut i våra bassänger. Den siffran har inte ökat. Nu är vi nere på cirka 100 sjukvårdande behandlingar på ett år, säger Linda Jansson (M), ordförande för Norra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Kommunen håller inte med

Bengtsfors kommun delar inte åsikten om att bassängen är en kommunal angelägenhet att betala för.

– Det regionen nu gör att är att man bestämt sig för lasta över denna kostnaden på kommunerna. Jag konstaterar att kommunerna i Dalsland inte vill och det är inte rimligt att en enda kommun, som Bengtsfors, ska över ta en sådan här kostnad heller, säger Stig Bertilsson, (M) kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.

Göra sin röst hörd

Kommittén för Dalslands Sjukhus kommer under lördagen att arrangera en demonstration vid Dalslands sjukhus i Bäckefors för att de vill visa politikerna att bassängen behövs och vilken betydelse som den har.

Hör Monica Nord-Halldén berätta om hur remiss-systemet fungerat för henne i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.