Erik Goksøyr, Sotenäs kommun, och Sixten Söderberg, Fiskareföreningen Norden, vill se ett fortsatt stöd till insamlingen av uttjänta fiskeredskap. Foto: SVT

Oviss framtid för unika återvinningscentralen i Sotenäs

Publicerad

120 ton uttjänta fiskeredskap har tagits om hand här. Men framtiden är osäker.

– Skulle stödet försvinna har man kastat allting i sjön, säger Sixten Söderberg, Fiskareföreningen Norden.

Här möts fiskeredskap från Vänern, Östersjön och Skagerrak. Backa några år, så hade de med stor sannolikhet hamnat på deponi eller i havet. Men sedan Sveriges första marina återvinningcentral öppnade 2018 har de istället kunnat tas tillvara.

Inne i verkstadslokalen plockas redskapen isär, plast skiljs från metall. Många av dem som jobbar här gör det som arbetsträning genom kommunens arbetsmarknadsenhet.

Men för att redskapen ska komma hit startade Fiskareföreningen Norden för två år sedan den insamlade verksamheten Fiskereturen – det är de projektpengarna som nu tar slut.

I klippet hör du initiativtagaren Sixten Söderberg om vad detta innebär

Påverkar insamlandet

De redskap som redan nu är insamlade gör att verksamheten kan fortsätta i samma omfattning fram till mars 2021, enligt Erik Goksøyr, utvecklare på Sotenäs symbioscenter. Därefter kommer inte kommunen ha pengar att ta över den uppsökande insamlingen utan bara kunna arbeta med det som lämnas in direkt till dem.

– Fram till att producentansvaret kommer 2025 så krävs det bidrag från myndigheternas sida för att vi ska kunna fortsätta att ta hand om det här avfallet från hela Sverige, säger Erik Goksøyr.

Nöjda med arbetet

Havs- och vattenmyndighetens är man mycket nöjd med arbetet som gjorts i Sotenäs, enligt utredaren Lisa Bredahl Nerdal. I dagsläget vet hon inte om nästa års budget kommer ha medel avsatta för syftet. Men även om nya pengar kommer, har projektet i Sotenäs löpt ut och en ny upphandling skulle behöva göras. Då finns inga garantier för att Fiskareföreningen Norden är den som vinner den. En möjlighet skulle kunna vara om Sotenäs kommun tar ansvar för hela projektet, då har myndigheten andra möjligheter att ge ett riktat stöd.

– Frågan är hur man väljer att gå framåt med detta. Men naturligtvis vore det onödigt om pengarna slängdes i sjön, utan att det kan fortsätta, säger Lisa Bredahl Nerdal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.