Foto: TT / SVT

Satsade 100 miljoner på vågkraftspark – oklart om den blir av

Uppdaterad
Publicerad

Det skulle bli världens största vågkraftspark, men efter över 100 satsade skattemiljoner är det fortfarande oklart om den blir av, skriver tidningen Bohusläningen.

Ett 40-tal kraftverk har byggts på havsbotten nordväst om Smögen, men bojarna som behövs för elproduktionen är inte på plats.

– Anledningen till att bojarna har kopplats ut är att vi har vissa problem med mekaniken som måste justeras, säger professor Mats Leijon, en av de drivande, till Bohusläningen.

Företaget Seabased som stått bakom projektet har haft det ekonomiskt tufft. Enligt Energimyndigheten, som har pumpat in 91 miljoner, finns 47 miljoner kvar att betala ut, men det är oklart om det kommer att ske. Även tidigare har stöd betalats ut. Förra våren var det tänkt att norska investerare skulle gå in med pengar men den affären sprack.

Skulle ge el åt 20.000 bostäder

Fortum har stöttat satsningen med 113 miljoner kronor, och även där är det osäkert om företaget går in med mer pengar.

Fortum, som i dag har ansvaret för vågkraftsparken, utlovade 2014 att den skulle vara helt klar i fjol och producera el till 20.000 bostäder. För ett år sedan nådde företaget en milstolpe när de de lyckades producera el till nätet för första gången. Men sedan dess har det gått trögt.

– Vi berättar inte hur mycket energi våra anläggningar producerar. Det jag kan säga är att vågkraftverken utanför Smögen producerar el, säger Sebastian Johansen, ansvarig för bolagets vågkraftsprojekt, till Bohusläningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.