Maria Stenström, vd Parkeringsbolaget Foto: SVT

P-bolaget fällt för otillåten upphandling

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i Västra Götaland har Konkurrensverket vunnit ett mål i domstol om så kallad upphandlingsskadeavgift. Det är kommunala P-bolaget i Göteborg som har fällts för otillåten direktupphandling.

Västnytt har under året granskat många turer inom Göteborgs P-bolag, och rapporterat om omfattande kritik mot hur företagets ledning hanterat offentliga upphandlingar.

Det ärende som nu har nått fram till en fällande dom gäller hur P-bolagets ledning i november 2011 genomförde en direktupphandling med konsultbolaget Indea. Sammanlagt betalade P-bolaget 491 400 kronor till Indea, vilket är över 200 000 kronor över gränsen för direktupphandling.

P-bolag Göteborg

Parkeringsbolaget har enligt domen inte anfört några godtagbara skäl till varför man gjort på det här viset, utan man säger helt enkelt att kostnaderna har skenat iväg. P-bolaget ska nu betala 37 000 kronor i skadestånd till Konkurrensverket. 

Förvaltningsrätten i Göteborg skriver i sin dom att otillåten direktupphandling är ”en av de allvarligaste överträdelserna inom upphandlingsområdet”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

P-bolag Göteborg

Mer i ämnet