Pallaskatt ny art på Nordens Ark

Uppdaterad
Publicerad

Nordens Ark i Bohuslän har fått två nya invånare: Ett par av arten pallaskatt. De har flyttat in i ett nybyggt hägn i en sluttning i den zoologiska parken.

Enligt Ewa Wikberg, biträdande zoolog på Nordens Ark, vet man förvånansvärt lite om pallaskatten och därför är all kunskap som man kan skaffa viktig.

När Nordens Ark senast invigde en anläggning för kattdjur var det för Amurtigern, världens största katt. Denna gång är det för en av de minsta. Pallaskatten är i storlek som en huskatt och väger mellan 2,5 och 4,5 kilo. Den har korta ben, lågt sittande öron och mycket tjock päls.

Pallaskatterna kommer att ha hundraprocentig kontroll på besökarna från högt belägna favoritplatser.

– De litar på sin färgteckning som gör att de smälter in i omgivningen och ligger ofta öppet och spanar. Det gäller att vara mycket uppmärksam för att få syn på de små katterna, säger Ewa Wikberg.

Pallaskatten ingår i det europeiska avelsprogrammet för hotade arter (EEP). Sammanlagt 120 individer av arten finns i drygt 40 europeiska djurparker. Hanen kommer från Howlett Zoo i England och honan från Jihlava Zoo i Tjeckien.

Båda kom till Nordens Ark under våren och har funnit sig väl tillrätta. Hanen kan ses i den nya publika anläggningen från och med i dag. Honan flyttar dit lite senare i sommar.

Fakta: Pallaskatt

  • Pallaskattsom utvecklades för cirka tolv miljoner år sedan. Namnet kommer från zoologen och botanisten Peter Simon Pallas som först beskrev arten 1776.
  • Pallaskatten föredrar ett öppet och trädlöst landskap, med berg och klippblock, på 1.000 till 4.000 meters höjd över havet. Här smygjagar den efter byten som gnagare och fåglar.
  • Utbredningsområdet sträckte sig en gång från Kaspiska havet genom norra Iran, Indien och Pakistan in i Afghanistan och Turkmenistan till västra och centrala Kina och Mongoliet.
  • I dag har arten helt försvunnit från stora delar av sin tidigare utbredning, exempelvis i Kina och kring Kaspiska havet. Även i övriga områden har den minskat kraftigt.
  • Orsakerna till tillbakagången är en tidigare hänsynslös jakt på de små katterna för pälsens skull. Ända in på 1970- och 1980-talen dödades fortfarande 10.000-tals pallaskatter varje år.
  • Numera har arten, genom fridlysning, ett bättre skydd mot jakt i många länder men drabbas ändå hårt av förändringar i deras livsmiljöer.
  • På många håll förgiftar man också katternas bytesdjur genom storskalig giftspridning för att bekämpa gnagare i odlingar.

Nordens Ark

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.