Foto: SVT/Erika LarssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Parkeringsvakter slutar lappa efter hot

Uppdaterad
Publicerad

Efter att hoten mot parkeringsvakterna övergått i regelrätta attacker väljer Borås stads parkeringsbolag att sluta patrullera stadsdelen Norrby.

Redan i våras utsattes vakterna som patrullerade området för hot när de försökt göra sitt jobb, något som ledde till att bolaget införde patrullering i par. Vakterna fick också personlarm men inget av detta ska ha hjälpt, enligt Lennart Johansson, VD för Borås kommuns parkerings AB.

– Vår personal är inte säker på Norrby så därför har vi tagit beslutet om att vi inte kan patrullera där längre, säger han till SVT Nyheter Väst.

I slutet av juni skedde en incident som ligger till grund för beslutet då en parkeringsvakt från ett privat säkerhetsföretag blev beskjuten med ett luft- eller kolsyrevapen.

– Vi vill komma tillrätta med problemen men det var droppen. Även om den här vakten inte var en av våra ”egna” så visade det hur osäkert läget är på Norrby när man är villig att skjuta en parkeringsvakt på det sättet, säger Lennart Johansson.

Susanne Vesanen har arbetat som parkeringsvakt i 13 år och har märkt att tonläget förändrats. Hon beskriver hur folk öppnar sina fönster och skriker på en.

– Man ser sig alltid över axeln och är beredd på att något kan hända, säger hon. Det är tråkigt att vi inte kan vara på Norrby, för vi vill vara där.

Har fått nog

Det var P4 Sjuhärad som var först med att berätta om att det kommunala parkeringsbolaget i Borås har fått nog och nu lämnar Norrby helt efter att situationen för parkeringsvakterna blivit allt värre.

Beslutet kan få konsekvenser då det är det kommunala parkeringsbolaget som ser till att gatorna är fria så att ambulanser och räddningstjänst kan komma fram om det sker en olyckshändelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer