Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gustaf Fredriksson, som är enhetschef på Bengtsfors kommun, säger att man bör hantera parksliden försiktigt. Foto: Jana Ziegler/Bengtsfors kommun

Skräckväxten parkslide dumpad på Bengtsfors ristipp

Uppdaterad
Publicerad

På kommunens ristipp i Bengtsfors upptäcktes att någon slängt ett lass med parkslide. Nu uppmanar kommunen till större försiktighet med den invasiva växten då den sprids väldigt lätt.

– Några få millimeter av dess rötter kan räcka för att det här ska få fäste, säger Gustaf Fredriksson som är enhetschef för fastighet, gator och park på kommunen.

Den seglivade växten parkslide har förmågan att ta över stora områden snabbt och tränga ut andra arter. Det finns idag inga metoder för att få bort parkslide på kort sikt, det handlar snarare om att försöka hindra den från att spridas. Växtavfallet ska hanteras försiktigt; enligt Naturvårdsverket får den inte läggas på komposten eller lämnas i vatten, skog eller mark. Den får heller inte läggas bland trädgårdsavfall på återvinningscentralen.

”Hantera det mycket försiktigt”

Under förra veckan upptäcktes att någon slängt ett lass med parkslide på kommunens ristipp i Bengtsfors. Där produceras även jord som används på andra ställen i kommunen. Till exempel vid rabatter eller återställning av grävarbeten. Nu uppmanar kommunen till försiktighet för att inte arten ska spridas.

– Vår främsta uppmaning är att hantera det mycket försiktigt, säger Gustaf Fredriksson som är enhetschef för fastighet, gator och park på Bengtsfors kommun.

– På ristippen producerar vi dessutom jord och den här jorden blir då ett sätt att transportera ut små rotdelar till andra ställen i kommunen där vi använder jord. Till exempel i rabatter eller vid återställning i grävarbeten.

Hör Gustaf Fredrikssons tips för hur du hanterar växtavfallet från parkslide i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mardrömsväxten parkslide

Mer i ämnet