Socialdemokraternas partikassör (t.v.) skickades till Göteborg för att medla, bekräftar S partisekreterare Lena Rådström Baastad Foto: Socialdemokraterna/TT

Partiledningen skickade kassör till Göteborg för att medla – ”misslyckades helt”

Uppdaterad
Publicerad

I hemlighet skickade Socialdemokraternas nationella ledning ner kassören Roger Berzell till Göteborg. Målet var att medla i konflikten mellan distriktsstyrelsen med Anna Johansson i spetsen och gruppledaren Ann-Sofie Hermansson. Men Berzells försök misslyckades och nu gör partiledningen allt för att inte ”välja sida” i den infekterade konflikten.

Det var efter att Socialdemokraterna hamnade utanför såväl styret som oppositionen som osämjan accelererade inom S i Göteborg. Anna Johansson, ordförande i distriktsstyrelsen uppger att det var i november som styrelsen första gången vacklade rejält i förtroendet för Ann-Sofie Hermansson.

– Det var första gången vi uttryckligen hotade med ett misstroende, sa hon på en presskonferens tidigare i veckan.

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

På samma presskonferens uppgav hon att man tagit in ”extern hjälp” för att försöka lösa situationen. Vad hon menade med det berättade hon aldrig på presskonferensen.

Men nu kan SVT Nyheter Väst avslöja att det var Socialdemokraternas nationella ledning som valde att skicka en medarbetare för att medla i Göteborgskonflikten. Partisekreteraren Lena Rådström Baastad bekräftar uppgifterna till SVT.

– Vi har haft en representant från kansliet i på plats i Göteborg för att hjälpa parterna. Jag vill inte gå in på vad som gjorts och vad som sagts, säger hon.

Gick inte att medla

Den som Socialdemokraterna skickade till Göteborg var partiets kassör Roger Berzell. Enligt uppgifter till SVT hade han möten med en rad olika medarbetare i olika konstellationer, inklusive möten med Anna Johansson och Ann-Sofie Hermansson.

Men det gick inte att medla. Berzell återvände från Göteborg utan att ha lyckats föra de olika parterna närmare varandra. Det uppger en källa med insyn i socialdemokraterna för SVT:

– Försöket misslyckades helt.

Lena Rådström Baastad bekräftar att man inte lyckades lösa konflikten.

– Det har funnits olika bilder av vad konflikten handlat om. Nu behöver de sätta partiet främst och hitta en bra lösning på det här, säger hon.

”Upp till medlemmarna”

Hon uppger också att hon själv haft flera samtal med både Johansson och Hermansson, men att partiet centralt nu gett upp sina försök att medla i konflikten.

– Nu blir det upp till medlemmarna i Göteborg och den extra distriktsstämman att bestämma fortsättningen.

SVT Nyheter Väst har sökt Roger Berzell för en kommentar utan att lyckas nå honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Mer i ämnet