Veronica Strömsten, avdelningschef för funktionshinderverksamheten vid Partille kommun har kallat Hultagården till ett möte. Foto: SVT

Efter SVT:s avslöjande: Kommunen kallar gruppboendet till möte

Uppdaterad
Publicerad

Efter avslöjandena om hot och kränkningar mot autistiske Dick Nord på ett av Hultagårdens gruppboenden i Göteborgsområdet så reagerar nu Partille kommun. De ansvariga på boendet kallas till ett möte – och redan på onsdagskvällen kommer politikerna att ta upp Dick Nords fall.

Veronica Strömsten är avdelningschef för funktionshinderverksamheten i Partille kommun. Hon har följt de senaste dagarnas avslöjanden och förfasats, säger hon.

– Det är förkastligt, och jag tror inte att någon står oberörd av vad man ser och hör i era inslag, säger hon.

Kränkningar och hot på gruppboende

Hon säger att hon inte haft information om sådana missförhållanden på Hultagården sedan tidigare, men att man nu agerar. Bland annat har man kallat Hultagården till ett möte nästa vecka för att ta upp bristerna.

– De måste ta tag i bristerna som uppmärksammats i det här fallet. Vi behöver ha en fortsatt dialog med dem om vad som kommer att ske, och vi behöver ta del av deras utredning om varför det här har skett och vad de har tänkt att göra.

Ingen polisanmälan att vänta från kommunen – än

Efter att inspelningen med hotfullt och kränkande beteende mot autistiske Dick Nord blev känd så har många röster höjts för att händelsen borde polisanmälas, bland annat av en ledande expert på lågaffektivt bemötande. Men någon sådan är inte planerad från kommunens sida.

– Det är god man som i så fall ska anmäla, och vi uppmanar också god man att kontakta IVO som är tillsynsmyndighet.

SVT: Men det blir inga särskilda konsekvenser för Hultagården från er sida nu?

– Vi måste först följa upp vad som hänt och sätta oss in i ärendet fullt ut, säger Veronica Strömsten.

Politiker tar upp Dicks fall

På vård- och omsorgsnämndens möte i Partille kommun på onsdagskvällen kommer man också ta upp Dicks fall, meddelar ordföranden Jonas Mårdbrink (M). Politikerna kommer att få information om ärendet, och sedan diskutera om kommunen behöver agera på något ytterligare sätt.

”Även om personalen i fråga nu sagt upp sig krävs ju att man utreder hur detta kunde ske och vilka organisatoriska/strukturella faktorer som brustit”, skriver Karin Olsson (MP), ledamot i nämnden i ett mail till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar och hot på gruppboende

Mer i ämnet