Foto: TT

Patient föll från undersökningsbord på SÄS – dog av sina skador

Uppdaterad
Publicerad

Södra Älvsborgs sjukhus anmäler sig själva till inspektionen för vård och omsorg, Ivo, efter att en patient fallit från ett undersökningsbord och sedan avlidit av sina skador.

– Det är en unik händelse, säger Jerker Nilsson, chefläkare vid SÄS.

En äldre patient fördes till akuten på Södra Älvsborgs sjukhus efter en fallskada på sitt boende. Vid röntgenundersökningen på sjukhuset föll patienten från undersökningsbordet och ådrog sig allvarliga skador och avled sedan.

– Om man kommer till sjukhus med ett problem och behöver undersökning så är det väldigt tråkigt om det inte kan bedrivas på ett sådant sätt så att undersökningen utförs utan att andra skador uppstår, säger Jerker Nilsson.

Anmält till Ivo

Händelsen ägde rum 2021 och sjukhuset har nu anmält sig själva till Ivo enligt lex Maria. Anmälan görs för att hitta eventuella systemfel i rutinerna för att förebygga fall.

– Det som är det centrala för mig och sjukhuset vid sådana här händelser är att säkra sina system så att sådant här inte kan hända, säger Jerker Nilsson.

Har ni brustit i era rutiner?

– Vi har en anmälningsskyldighet där fall av allvarlig vårdskada uppstår. I synnerhet om den är undvikbar. Det är den skyldigheten vi följer. Det som är viktiga i patientsäkerhetsarbetet är att man proaktivt och vid händelser vidtar åtgärder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer