• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt nordväst om Åbuamossen i Hässleholms kommun. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering. Läs mer

Patienter i personalrum på Kungälvs sjukhus

Publicerad

Patienter i korridorer. Patienter i dagrum. Och patienter i personalrum. Överbeläggningarna på Kungälvs sjukhus leder till en ökad fara för patienterna och en högre arbetsbelastning för personalen.
– Man får en klump i magen, säger sjuksköterskan Victoria Lundqvist.

Victoria Lundqvist jobbar som sjuksköterska på en akutvårdsavdelning på Kungälvs sjukhus. Hon har nu sagt upp sig på grund av situationen på avdelningen. Och enligt facket är hon inte ensam. På samma avdelning har totalt sju sköterskor sagt upp sig, enligt Vårdförbundet.

Under sommaren var situationen med överbeläggningar på ansträngd på flera sjukhus i regionen. Det beskrivs i en ny rapport från Västragötalandsregionen. Situationen på Kungälvs sjukhus beskrivs som särskilt allvarlig.

”Nästan krigstillstånd”

Sofia Tholén Dahlman på Vårdförbundet.

– Vissa dagar har det nästan varit krigstillstånd, säger Vårdförbundets representant Sofia Tholén Dahlman.

Så långt som att likna det vid krigstillstånd vill inte sjukhusdirektören göra. Men han håller med om att situationen på sjukhuset varit tuff. Både under och efter sommaren.

– Det är en ökad fara för patienterna när det är stora överbeläggningar. Framför allt är det också en oerhörd påfrestning för personalen, säger sjukhusdirektör Magnus Karlsson.

Och sjukhusdirektören bekräftar att det förekommit att patienter lagts i personalrum.

– Det är jättedåligt. Det ska inte vara så. Men vi lägger också patienter i matsalar, alltså dagrummen. Hur man än ser på det är det dåligt.

Vill se högre löner

För att lösa problemen på sjukhuset vill Vårdförbundet se höjda löner.

– För att anställa tillbaka den personal som flytt och kunna anställa nya, säger Sofia Tholén Dahlman.

”Måste ha bättre arbetsmiljö”

Sjukhusdirektören Magnus Karlsson tror dock inte att lönerna är hela lösningen.

– Vi måste också ha en bättre arbetsmiljö på de avdelningar som idag är hårt belagda, säger han.

Hör chefen för Kungälvs sjukhus om överbeläggningarna. Foto: SVT

SVT rapporterade · Har du drabbats av fulla avdelningar på sjukhus?

07.16
Hej! Idag berättar vi om hur överbeläggningarna på Kungälvs sjukhus blir en fara för patienterna. Vi vill gärna höra om du eller någon du känner har drabbats av detta! Skriv till oss här i chatten eller mejla vast@svt.se.
07.16
Sjukvården går mot total katastrof. Detta är vardag på sjukhusen idag. Man pratar om att lön inte är allt utan att arbetsmiljön är den som måste förbättras, men för att få en bra arbetsmiljö behövs fler kollegor och hur ska man få folk att söka om lönen är urusel?
08.15
Handlar inte alls om bara lönen, arbetsmiljön tror jag är den stora frågan. Mer personal och kortare arbetstider som leder till bättre återhämtning tror väger högt!
08.15
På min avdelning i har vi mer eller mindre haft patienter i dagrummen sedan i våras. Det är oerhört påfrestande och känns som ren tur att ingenting har inträffat ännu. Samtidigt vet jag om att det är värre på andra avdelningar. Sjukhusledningen är väldigt tyst och ger därmed sitt okej för att patienter kan vårdas på detta sätt. Personalen är frustrerad men vi jobbar på. Och där är väl också en del av problemet. Att vi som personal accepterar alldeles för mycket. Men man gör det för patienterna.
Hej, det låter som en tuff situation att jobba i. Mejla gärna oss och berätta mer, vast@svt.se / Mvh Louise, redaktör
08.27
Ett budskap till sjukhusdirektör Magnus. Se över sjuksköterskornas löner och arbetstider så kan jag lova att du lockar tillbaka sjuksköterskor som har slutat hos er. Flera som jag har pratat med har arbetat hos er sagt att de har gärna går tillbaka om villkoren hade varit annorlunda.
08.32
Är inget mot var det är vid Göteborgs sjukhus(Sahlgrenska o Östra), har fått vänta på min operation i ca 3år med svår smärta.
Väntetider på upp till 12tim vid akuten.
09.08
Detta är tyvärr vardag på de flesta sjukhusen idag, på nationell nivå. Man kan gärna prata om arbetsmiljö, men utan personal är arbetsmiljön katastrofal. Utan modern lönesättning och lönestege får man inte någon hållbar arbetsmiljö.
När nyanställda går om erfarna kollegor i lön så förstår man att arbetsgivaren inte direkt får guldstjärnor i strategi.
Allt drabbar de skattebetalande patienterna, men ironiskt nog så är patientensäkerheten aldrig i fara. Inte enligt de ansvariga i alla fall.
09.08
Ja legat 19-12 Tim på akuten med tarmvred innan det blev en åtgärd.
Legat på sal som extra patient. Legat på fel avd i 5 dygn innan jag blev röntgad !! NÄL sjukhuset
Hej Elli, mejla gärna oss på vast@svt.se och berätta mer. Mvh Louise, redaktör
09.09
Fullt med patienter i korridorer och dagrum på avdelningarna innebär också ökad risk för spridning av resistenta bakterier med allt vad det innebär. T.ex. på vårdavd.2 i augusti där jag var patient.
09.09
Testa och sänk sjukhusdirektörens lön under 1år tid så får vi se hur länge han stannar kvar. Vad sägs om 27500kr/mån. Kan sätta ganska mycket emot att det är i relation till vad Magnus utför är ganska långt under vad som är rimlig lön för vad han skall och förväntas utföra. Att behöva jobba för en underbetald lön och förväntas utföra två personals arbete är helt galet under arbetspasset. Inte undra på att personalen flyr och känner sig helt maktlösa och utarbetade. Kanske Magnus då får upp ögonen för vad lönerna gör för personalen. Höj sjuksköterskornas lön nu.
Hör chefen för Kungälvs sjukhus om överbeläggningarna. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer