Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Påtryckningar från vindkraftföretag inför omröstning

Uppdaterad
Publicerad
Bara några timmar innan mötet i kommunfullmäktige skulle börja fick ett antal politiker ett mail från vindkraftföretaget. ”Vi hoppas på ett ansvarsfullt beslut ikväll”, stod det bland annat.

Brevet från Vasa vind, som är den exploatör som sedan 2014 velat bygga vindkraftverk i Västra Kinneskogen är formulerat såhär:

”Hej KF-ledamot i Mariestad!

Ikväll röstar du om schyssta spelregler ska gälla i Mariestad eller inte.

Ska kommunens fastställda översiktsplan, KF-beslut och faktabaserat underlag gälla eller ska nyckfulla känslor styra kommunen? Svaret borde vara självklart.

Vi har tillmötesgått kommunens önskemål kring planerad vindkraft i Västra Kinneskogen. Vårt tillägg att sänka ljudnivån till högst 35 dB för boende är klart strängare än praxis för vindkraft.

Om det är några tveksamheter om kommunens planer eller kommunens syn på miljöfrågorna föreslår jag att ni kontaktar er kommunchef.

Vi räknar med ett ansvarsfullt beslut ikväll.”

”Sätter sig över demokratin”

Ida Ekeroth (S) kommunstyrelsens andre vice ordförande Mariestad.

Kritiken från politikerna över förfaringssättet går över partigränserna i Mariestad.

– Jag är kritisk till att man skickar den här typen av mail och på något sätt anklagar mottagaren för att inte vara ansvarsfull. Hur man än röstar är man ansvarsfull, säger kommunstyrelsens andra vice ordförande Ida Ekeroth, (S) som röstade ja till vindkraftparken.

Enligt Ida Ekeroth tillhör det inte vanligheterna att ett företag försöker trycka på så här.

-Men i just det här fallet har det varit oerhört mycket samtal och mail, både från Vasa vind och såklart från de drabbade, säger Ida Ekeroth.

– Man försöker sätta sig över demokratiskt valda politiker och beslut genom att skriva så här. Jag tror att det var detta som kan ha fått en del att tippa över, säger kommunalråd Johan Abrahamsson (M) som röstade nej.

”Ville förklara läget”

Ingemar Stenbeck är projektledaren på Vasa vind och den som undertecknat mailet försvarar saken:

– Jag skickade det till ett antal utvalda ledamoter som inte satt ned foten i frågan. Det var ett sätt att försöka förklara hur läget är, och få dem att säga ja, säger han till SVT Nyheter Väst.

Enligt Stenbeck är det inte märkligt att han försöker påverka politikerna.

– Man kommunicerar genom de kanaler man har, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer