Joakim Björck, ekonomidirektör vid Västra Götalandsregionen. Foto: SVT/Pressbild

Pensionsbolaget: Konkursmässig ekonomi i regionen

Publicerad

40 miljarder kronor. Så stor är Västra Götalandsregionens totala pensionsskuld. I en rapport från Skandia klassas regionen som konkursmässig.

Pensionsbolaget Skandia har sammanställt landstingens totala pensionsskulder till sina anställda. En stor del av skulderna redovisas separat, utanför balansräkningen.

Men enligt bolaget kan Västra Götalandsregionen klassas som kunkursmässig om den totala skulden, på 40 miljarder kronor, räknas in.

Färre ska betala för fler

– Skulden är ofantligt stor och det kommer bli påtagligt för många landsting när färre ska försörja fler – samtidigt som pensionsskulderna ska betalas. Det måste politikerna agera på idag, säger Greger Gustafson, affärsansvarig för offentlig affär på Skandia.

Enligt Skandia är det framförallt befolkningsutvecklingen med allt fler äldre och yngre som skapar problem för landstingens ekonomi i och med att gapet mellan skatteintäkter och kostnaderna ökar.

Västra Götalandsregionen är dock inte ensam. Om den totala pensionsskulden redovisas öppet i landstingens redovisning skulle 19 av 21 landsting kunna klassas som konkursmässiga, enligt Skandia.

Kräver att regionen agerar

Värst är läget i Västerbotten med en skuld på drygt 34 000 kronor per invånare, lägst är den i Halland, drygt 18 000 kronor. I Västra Götaland uppgår skulden till 24 000 kronor per invånare.

– De kan ju inte gå i konkurs, men på nåt sätt måste det hanteras. Det kan vara att höja skatten, sänka kostnaderna eller helt enkelt försämra kvaliteten, säger Greger Gustafson.

Uppgifterna är dock ingen nyhet för regionen.

”Vi har utmaningar”

Joakim Björk, ekonomidirektör vid Västra Götalandsregionen, menar att det kan vara svårt att jämföra regionens ekonomi med ett företag.

Han framhåller att regionen har högst kreditvärdighet enligt externa kreditvärderingar och att man följer den lagstiftning som finns kring hur pensionsskulden ska redovisas.

– Då blir det ju svårt att säga att vi är konkursmässiga. Men vi har utmaningar och man ska ta det här på allvar. Vi behöver göra organisationen mer effektiv och hitta sätt att vi klara av vårt uppdrag med de medel som finns tillgängliga. Och vi vet att bland annat pensionen är en av de här utmaningarna på sikt, säger han.

Så hur orolig ska man vara?

– Man ska ta det här på allvar. Det är helt uppenbart. Och det finns en politisk enighet om att vi behöver göra en omställning inom hälso- och sjukvården för att försöka få ut mer av de skattekronor vi får in, för att få utrymme för till exempel pensionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.