”Min uppfattning är att personalen har handlat rätt så att ingen har kommit till skada här”, säger Christer Johansson, säkerhetsdirektör vid Sis. Foto: SVT

Ansvarig för boendet: ”Säkerheten har varit något eftersatt”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen fritog maskerade män en intagen tonåring från ett låst ungdomshem utanför Uddevalla. Nu svarar säkerhetsdirektören på frågan om hur det kunde hända.

Efter en fritagning sent på måndagskvällen från Sis-boendet Ljungbacken utanför Uddevalla väcktes frågor om säkerhetsläget på ungdomshemmet. 

Är det för lätt att rymma från institutionerna?

– Vi tittar ju på de frågorna och säkerhetsfrågor- och trygghetsfrågor har kanske varit något eftersatt eller inte varit i fokus på det sättet, säger Christer Johansson, säkerhetsdirektör vid Sis.

Den medarbetare som vid fritagningen befann sig närmast ungdomen är fysiskt oskadd och mår under omständigheterna bra.

– Min uppfattning är att personalen har handlat rätt så att ingen har kommit till skada här, säger Christer Johansson.

Internutredning

Förutom polisens utredning kommer även Sis att utreda fritagningen internt, säger Johansson.

– Det vi gör nu är att utreda om vi gjorde rätt och om vi kunde gjort något för att minimera den här händelsen.

Vid fritagningen hotades personalen med vapenliknande föremål och personer utifrån hjälpte rymlingen. Vem som bär ansvaret när den här typen av händelser inträffar är dock svårt att säga, enligt säkerhetsdirektören.

– Vårt ansvar är inom den lagstiftning som vi har och där försöker vi verka. Sedan har samhället i stort också ett ansvar att titta på vilket uppdrag vi ska ha, säger han i SVT:s Aktuellt på tisdagskvällen.

Bristande utbildning

Måndagens rymning är den tredje väpnade fritagningen i år. Efter flera rymningar och allvarliga incidenter på slutna ungdomshem har säkerheten höjts på på två hem.

– Säkerhet och trygghet är mångfacetterat. En del är den fysiska och tekniska säkerheten. Då handlar det om larm, stängsel och sådana delar. Sedan är det också mjuka frågor. Då handlar det mycket om att man ska ha rätt kompetens och rätt utbildning.

Är utbildningen för dålig i dag?

– Ja det skulle man kunna säga. Vi måste ha en annan grundutbildning, säger Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.