Så här kan specialdesignade kistor se ut Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Personliga kistor blir allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Begravningarna blir allt mer personliga och många frångår de traditionella ceremonierna och fokuserar istället ännu mer på den avlidne och vad den exempelvis hade för intressen. Denna trend gäller även kistornas utseende, många väljer numera en kista i en annorlunda färg och med ett motiv eller mönster.

När SVT Nyheter Väst kommer in i kistfabriken i Falköping pågår produktionen för fullt. Det snickras, monteras och målas.

I ett eget rum hittar vi dekormålaren Ann Westerlund. Hon är i full färd med att göra en specialdesignad kista. Kistan är lila med eterneller på. Det var anhöriga till en avliden kvinna som önskat det, lila var kvinnans favoritfärg.

Ann Westerlund målar kistor till hela Norden Foto: SVT

”Vill visa ett fint avtryck”

Och att vi allt oftare väljer specialdesignade kistor är något som både Sveriges begravningsbyråers förbund och begravningsbyrån Fonus märkt av.

– Det handlar väl en hel del om att man på något sätt vill visa att ett liv har levts och man vill också lämna ett fint avtryck av den personen. Jag tror att det är tidens tand, vi finns mycket på sociala medier, det tas otroligt mycket bilder och så vidare och man vill visa ett fint avtryck, säger Peter Göransson, marknadschef på Fonus.

Bland Falköpingsborna rådde det delade meningar om den personliga trenden.

– Jag tycker att det är fint, att det blir ganska personligt till vem det är som har gått bort, säger Sandra Bjerke.

– Jag får nog verkligen säga att jag nog vill ha en traditionell i så fall. Men för egen del ska jag endast ha urnbegraving, jag kan ej tänka mig något annat, säger Harriet Ruokolahti. 

Mer personliga dödsannonser

Den personliga trenden märks även på dödsannonserna. År 2000 fanns det exempelvis runt 2500 symboler att välja på, idag över 25 000, enligt Sveriges begravningsbyråers förbund.

Och nuförtiden läggs inte bara blommor på kistorna utan även sådant som mer påminner om den avlidne och dennes intressen, som exempelvis kastspö eller hundkoppel.

– Jag tror definitivt att vi kommer att få se mer och mer av det här i framtiden, kopplat till dessa typer av ceremonier. Och det har ju också att göra med att vi har ändrade relationer mellan kyrka och stat. Det är fler människor som väljer borgerlig begravning och då tror jag att det gör att man väljer mer personliga avtryck i en sådan ceremoni, säger Peter Göransson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer