Starta klippet för att se fotografen Petra Björstads bilder som aldrig tidigare visats. Foto: SVT

Petra hamnade mitt i terrordådet 11 september – nu blir hennes bilder utställning

Uppdaterad
Publicerad

”Måste springa och hämta kameran”. Det är studenten Petra Björstads första tanke när hon befinner sig mitt i terrorkaoset, i New York den elfte september 2001. Nu, 20 år senare, ställs bilderna ut för första gången på Spinneriet i Lindome.

– Allt är väldigt knivskarpt i minnet, säger Petra Björstad.

Se foton från utställningen klippet – och hör Petra Björstad dela med sig av sina väldigt detaljrika minnen av terrorattackerna 2001.

Petra kommer från Vetlanda men bor sedan många år tillbaka i Göteborgsområdet. Hon har aldrig tidigare visat fotona hon tog den elfte september då hon pluggade vid Pace University i New York.

20 år sedan terrordåden

Vinst till fond för drabbade

Fotona har legat nedpackade i en flyttkartong sen dess. Men efter två decennier är bilderna från hennes analoga kamera nu redo att ställas ut på Spinneriet i Lindome.

Händelsen har präglat Petra i hennes yrke att bli och arbeta som fotograf.  En del av fotona kommer att aktioneras ut och vinsten går till en fond för de som drabbades i attackerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

20 år sedan terrordåden

Mer i ämnet