”Petra” berättar för SVT Nyheter Västs reporter hur hon fick en chock när hon kom hem efter polisens tekniska undersökning. Foto: SVT

”Petra” våldtogs brutalt av okänd man i sin bostad – fick städa upp själv

Uppdaterad
Publicerad

Petra utsattes för en grov våldtäkt av en okänd man som bröt sig in i hennes bostad. När hon återvände till lägenheten efter att polisen genomfört sin tekniska undersökning fick hon en chock. Petra är kritisk mot att polisen inte informerade henne om att det är brottsoffrets ansvar att städa upp.

– Det var kaos, glassplitter, kläder låg överallt och massa blod som låg kvar, säger Petra till SVT Nyheter Väst.

I klippet berättar Petra om vad som mötte henne när hon en vecka efter händelsen kom hem till sin bostad.

Det har snart gått fem år sedan Petra vaknade en sommarnatt av att något dunsade till i lägenheten. Det var en natt som skulle förändra hennes liv för alltid. En okänd man tog sig in genom köksfönstret och våldtog och misshandlade henne under fyra timmar.

– Det jag fick uppleva är alla kvinnors värsta mardröm, säger Petra, som egentligen heter något annat.

70 skador på kroppen

Mannen dömdes till fängelse i fem och ett halvt år. Rädslan för att hon en dag ska stöta på honom eller att han ska söka upp henne lever hon med än idag.

Mannens våld gav henne 70 skador på kroppen. När polisen säkrat teknisk bevisning och Petra en vecka efter våldtäkten kunde ta sig till lägenheten igen för att hämta kläder fick hon en chock.

– Under polisens tejper på dörrar och väggar var det intorkat blod, men badrummet var värst, säger hon.

”En förfärlig syn”

Petras hem sedan tjugo år hade förvandlats till en brottsplats hon snabbt ville lämna. Petra trodde att lägenheten skulle vara någorlunda iordningställd och att blodet skulle vara borta när polisen var klar med sin tekniska undersökning. Därför blev hon förskräckt när hon ovetandes gick in i bostaden. Spåren från mardrömsnatten fanns överallt.

Ingen hade heller informerat henne om vilka möjligheter som fanns för henne som brottsoffer att få lägenheten städad och sanerad, berättar hon. För Petra och hennes sjuttioåriga mamma var det bara att sätta igång och börja städa. Men Petra tillät inte sin mor att gå in i badrummet.

– Det var en förfärlig syn. Det var så mycket blod kvar där, jag ville inte att mamma skulle se det så jag städade själv.

Att städa en brottsplats är inte polisens ansvar

Polisen har inget generellt ansvar för att städa upp på en brottsplats i hemmet. Men enligt Erik Nord som är polischef i Storgöteborg är rutinen att informera brottsoffret om det är så att bostaden bedöms vara i ett sådant skick att en städfirma kan behövas.

Om polisen är ansvarig för att föremål gått sönder i bostaden kan polisen också bli betalningsskyldig, men att städa efter en våldtäkt är inte deras ansvar, enligt Erik Nord.

– Jag kan förstå brottsoffrets perspektiv när man utsatts för ett gräsligt brott i sin bostad. Och det är beklagligt om hon inte fått information om vilken hjälp hon kan få. Men att vi ska organisera upp det här på grund av det här enskilda fallet är jag tveksam till, säger Erik Nord.

Här kan du höra en längre intervju med polischefen och läsa mer om vad som gäller när bostaden blir en brottsplats.

Kan få hjälp av försäkringsbolag

Brottsoffer och anhöriga kan få hjälp med städningen av fastighetsvärden eller försäkringsbolaget. För den som inte har en hemförsäkring kan det bli en dyr nota. Runt 20 000 kronor är inte ovanligt, enligt en städfirma SVT Nyheter Väst talat med. Den som inte har hemförsäkring får ansöka om finansiellt bidrag hos socialtjänsten.

Petra är förvånad över att det inte finns ett organiserat system kring vem som hjälper brottsoffret när hemmet blivit en brottsplats.

– Där står man som brottsoffer och har fullt upp med att läka ihop och så ska man ta i det också. Man känner sig övergiven och bortglömd, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.