Christer Haagman är väldigt nöjd med mark- och miljödomstolens yttrande. Bilden på flygplanet är en genrebild. Foto: SVT

Domstol vill stoppa dränering i Karlsborg – oro för föroreningar i Vättern

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen rekommenderar regeringen att upphäva tillståndet till Fortifikationsverket att markavvattna (dränera) Karlsborgs militära flygplats som är förorenad med PFAS-kemikalier.

– Det är ett glädjande besked och ett väldigt tydligt och klart yttrande, säger Christer Haagman som är ombud för Aktion Rädda Vättern och merparten av de många privatpersoner som överklagat.

Domstolen har tagit intryck av den långa rad av privatpersoner och kommuner som överklagat med hänvisning till att PFAS-förorenat grundvatten kommer ut i dricksvattentäkten Vättern. Det var länsstyrelsen i Västra Götaland som gav Fortifikationsverket dispens från det allmänna förbudet mot markavvattning. Men domstolens yttrande innebär att inget får göras förrän regeringen beslutat i ärendet.

I videon nedan förklaras vad PFAS-oron gäller.

Både föreningen Aktion Rädda Vättern och Naturskyddsföreningen har överklagat. Även om domstolen anser att deras invändningar är relevanta så avvisas föreningarnas överklaganden av formella skäl. Ideella föreningar anses nämligen inte ha klagorätt i frågor som rör Försvarsmakten.

Oro för dricksvatten

Men det påverkar inte så mycket eftersom 17 privatpersoner och fem kommuner har framfört liknande motiveringar och dessa anses ha klagorätt. De fem kommunerna är Hjo, Tidaholm, Skara, Ödeshög och Motala. Den gemensamma oron är att för mycket PFAS kan komma ut i Vättern som dricksvattentäkt för flera hundratusen människor.

– Även om Aktion Rädda Vätterns överklagan avvisas så följer domstolens yttrande helt och hållet ARV:s överklagande. Vi har ju fått igenom det vi vill, säger Christer Haagman till SVT Nyheter.

Fortifikationsverket: Avvaktar regeringens beslut

Fortifikationsverket framhåller att verket inte har några arbeten igång utan redan tidigare avvaktar regeringens beslut innan några arbeten sätts igång.

Hur reagerar då Fortifikationsverket på mark- och miljödomstolens yttrande?

– Det är lite för tidigt för oss att kommentera mark- och miljödomstolens yttrande. Vi håller just på att sätta oss in i yttrandet och hur det påverkar de projekt vi har planerat i Karlsborg, säger Johanna Holst, pressekreterare på Fortfikationsverket.

Markavvattning eller dränering? Vi reder ut begreppen.

Markavvattning är en tillståndspliktig vattenverksamhet. I stora delar av södra och mellersta Sverige är markavvattning förbjuden. Syftet med regelverket för markavvattning är främst att skydda och bevara våtmarker.

Markavvattning är en juridisk term och inte alltid samma sak som dränering. En dränering av en byggnad är t ex inte markavvattning. Men om marken är för blöt för att bebyggas är det markavvattning att dränera den.

Det finns flera åtgärder som räknas som markavvattning, till exempel dikning, täckdikning, ytvattensänkning, invallning, sjösänkningar samt kanaliseringar och vissa rensningar av vattendrag. Skyddsdikning och normal dikesrensning till befintligt djup räknas inte som markavvattning.

Källa: Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.