Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pia Claesson Fredin från Alingsås fick höra att hon inte kunde få ut sin cancermedicin förrän efter tre månader, på grund av regionens regler. Då skulle det vara för sent. Foto: SVT

Beskedet till cancersjuka Pia: Måste vänta i månader på sin medicin

Uppdaterad
Publicerad

Patienter i Västra Götaland kan tvingas vänta i flera månader på mediciner som kan vara livsavgörande – på grund av regionens rutiner.

Pia från Alingsås fick veta att hon skulle behöva vänta tre månader på cancermedicinen som kan rädda hennes liv.

– Det var som om någon öppnat ett hål i marken, säger Pia.

”Vad är ett liv värt?”

Den frågan ställde sig Pia Claesson Fredin, 57, och maken Ove vid köksbordet efter att Pia fått beskedet att hon måste vänta i flera månader på sin cancermedicin. Ett av alternativen till att vänta var att själv bekosta sin cancermedicin – i Finland.

– Vi började fundera på var vår smärtgräns skulle gå. Vid en miljon? Vid två miljoner? Vid tre?

Pia, som har stadium tre äggstockscancer, har både opererats och blivit behandlad med cellgifter. Att inte få ett återfall av cancern är det viktigaste just nu.

– Får man ett återfall räknas cancern som kronisk, berättar hon.

Kan öka överlevnadschansen

I december 2019 kom ett beslut som Pia och Ove längtat efter: medicinen Lynparza, som tidigare endast skrivits ut till patienter som redan fått ett återfall, blev godkänd på nationell nivå att även ges till patienter som ännu inte fått ett återfall.

Detta efter en studie som visat att behandling med Lynparza ökade överlevnadsgraden och fördröjde återfall.

– Jag var så glad! Jag ringde Ove och vi grät i telefonen. Jag firade med champagne med vänner, berättar Pia.

En jämlik vård

Men Pias glädje blev kortvarig. För när hon kontaktade sina behandlande läkare fick hon svaret att de inte kan skriva ut hennes medicin.

Sjukhuset måste nämligen invänta ett godkännande från regionen, som avgör om nya läkemedel ska införas i regionen under ett så kallat ”ordnat införande”-möte som hålls tre gånger om året. Nästa möte ska äga rum 18:e mars.

– Jag tänkte: Det här är inte sant, säger Pia.

Hade hon bott trettio mil söderut, i Karlskrona, eller tjugofem mil österut, i Linköping, hade läget sett annorlunda ut.

För även om vården enligt lag ska vara jämlik i Sverige, och inte variera utifrån var man bor, är det inte så det ser ut i verkligheten.

VGR: Pengarna räcker inte till allt

Sahlgrenska är det enda universitetssjukhuset i hela landet som ännu inte börjat skriva ut Lynparza till patienter i Pias patientgrupp, eftersom Sahlgrenska måste invänta beslut om att regionen kommer finansiera medicinen.

Pia är kritisk till regionens införandeprocess, som hon tror drabbar även andra.

– Man tror inte att det kan vara så i Sverige, att det är en så ojämlik vård. Och jag tänker att det är en byråkratisk process som är ganska lätt att ändra på. Och jag tycker det är viktigt att man gör det, säger hon.

Inga planer på att ändra processen

Ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen, Jonas Andersson (L), förstår att Pia känner sig frustrerad. Men han är nöjd med hur regionens införande av nya läkemedel går till, och några planer på att ändra processen finns inte i nuläget.

– Vi avsätter en halv miljard kronor om året, men de pengarna räcker inte till allt. Så vi måste göra en avvägning, en prioritering, för att se vad det är vi har råd med, säger han.

Här kan du höra en längre intervju med sjukvårdspolitikern Jonas Andersson.

Efter att detta reportage spelats in, meddelar Pia att Södra Älvsborgs sjukhus nu har gått med på att skriva ut medicinen, utan att invänta regionens beslut.

Chefläkaren vid SÄS beskriver varför man plötsligt valt att skriva ut medicinen.

– Det finns en möjlighet att göra individuella bedömningar beroende på en rad olika faktorer. Jag kan såklart inte uttala mig i det enskilda fallet, men generellt kan det handla om att patienter kan ha vissa egenskaper som gör att man behöver välja någon särskild behandlingsbetod, eller att det finns omständigheter kring läkemedlet eller sjukdomen som påverkar, säger Karin Looström.

Är det vanligt att ni gör avsteg från regionens egen process såhär?

– Det händer i enstaka fall, men det är inte jättevanligt.

Ordnat införande

I Västra Götalandsregionen införs nya nya läkemedel och metoder i sjukvården genom en process som kallas för ”ordnat införande”.

Processen ordnat införandet genomförs i tre etapper per år och gäller i hela regionen.

I samband med beslut om att ett nytt läkemedel eller en ny behandlingsmetod ska införas i hälso- och sjukvården avsätts medel för de extra kostnader som införandet förväntas innebära för berörda verksamheter.

Källa: Västra Götalandsregionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.