Foto: SVT/Skatteverket

Pilotprojekt i Göteborg ska kartlägga organiserad brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Felaktiga folkbokföringar ska upptäckas – och hjälpa polisen i arbetet mot organiserad brottslighet. Det är målet med ett helt nytt initiativ som Göteborgs stad nu ska delta i.

– Kriminella inom den organiserade brottsligheten ska inte kunna dölja sin identitet eller ta del av bidrag som de inte har rätt till genom falska adresser, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) i ett pressmeddelande.

Det är Skatteverket som ansvarar för den nya insatsen, efter att ha fått uppdraget från regeringen i våras. Tillsammans med en mängd andra myndigheter ska man kartlägga och utreda strategiska adresser som misstänks för systematiska fel i folkbokföringen, och även personer och företag kopplade till adresserna. Detta för att upptäcka felaktiga folkbokföringar, något som sedan 1 juli 2018 är olagligt.

Falsk folkbokföring kopplas till välfärdsbrott

Förhoppningen är att komma åt grov organiserad brottslighet och välfärdsbrottslighet som de felaktiga folkbokföringarna kan användas för.

– Vi har under några år lett en insats inom myndighetssamarbetet, som kommer att fortsätta parallellt. Erfarenheterna från det kommer tas till vara, men regeringsuppdraget ger arbetet en helt ny tyngd, säger Anders Klaar, samordnare för regeringsuppdraget, i ett pressmeddelande.

Göteborgs stad en av två pilotkommuner

Nu står det klart att Skatteverket kommer att samarbeta med Göteborgs stad och Södertälje kommun i det nya projektet.

 – Det är två kommuner som tidigt visat särskilt intresse för att vara med och utveckla samarbetsformerna för att förbättra kontrollen. Vi hoppas förstås att nya samarbetsformer som utvecklas ska kunna tillämpas i fler kommuner framöver, säger Peter Sävje, avdelningschef för folkbokföringen på Skatteverket, i pressmeddelandet.

Utvärderas nästa höst

De myndigheter som samverkar i pilotprojektet har nu tillsammans deltagit i ett uppstartsmöte. Projektets resultat ska rapporteras till regeringen om drygt ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.