Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar specialistläkaren om det ansträngda läget. Foto: SVT/Privat

Färre nya smittade – men fortsatt bekymmersamt på IVA: ”Oerhört ansträngt”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som vårdas på sjukhus för covid-19 i Västra Götaland har minskat sedan toppen i början av januari. Då vårdades 552 personer, på tisdagförmiddagen var siffran 478. Men trycket på intensivvården beskrivs fortfarande som alarmerande högt.
– Det är oerhört ansträngt, säger specialistläkaren Martin Henriksson vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

Under vecka 2 konstaterades 6 033 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Det är en minskning med elva procent jämfört med vecka 1 och andra veckan i rad som antalet fall minskar.

– En bidragande faktor till minskningen kan vara att många människor generellt är mer noggranna i vardagen och följer de råd och rekommendationer som finns, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Smittskydd Västra Götaland uppger att det kan finnas ett möjligt samband med de förstärkta restriktioner som införts de senaste veckorna.

Vårdkvalitén påverkas

På intensivvårdsavdelningarna vid regionens sjukhus är det alltjämt ett hårt tryck. Vid IVA på Borås sjukhus har man tvingats ta in personal som inte har lika mycket erfarenhet. Sjukdomen innebär också ett nytt förlopp som avdelningen inte är van vid.

– Det vore märkligt om det inte påverkar vårdkvalitén. Det finns inget annat sätt än att göra sitt allra yttersta, och det är precis det vi gör. Men personalen går på knäna, säger specialistläkaren Martin Henriksson.

När tror du att vaccinet kan innebära en lättnad för er?

– Jag hoppas så fort som möjligt, för så som vi jobbar nu kommer inte hålla så länge till, säger han.

Vaccineringar fortsätter

Under förra veckan fick kommunal vård- och omsorgspersonal samt utvald sjukhuspersonal sin första dos av vaccinet. Den här veckan ges dos nummer två till de första patienterna i fas 1. Samtidigt påbörjas vaccinering av personer med hemtjänst och deras hushållskontakter.

– Sen fortsätter vi med fas 2, som inkluderar medicinska riskgrupper och alla som är 70 år och äldre, det vill säga födda före 1 januari 1950. Vi presenterar en plan för deras vaccination inom kort, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet