SM för unga plåtslagare har dragit igång

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen var det semifinal för Unga plåtslagare på Viskastrandsgymnasiet i Borås. Där tävlade deltagarna om sex finalplatser för att kunna bli Sveriges bästa unga plåtslagare.

– Jag satsar på att vinna såklart, säger eleven Eddie Nord.

Under vecka 4, den 25 – 28 januari, pågår uttagningstävlingar runt om på landets gymnasieskolor. Det är elever som studerar till byggnadsplåtslagare som har chansen att visa vad de går för och därmed ta en av sex åtråvärda finalplatser i SM 2022.

Det är full koncentration som råder för plåtslagareleverna på Viskastrandsgymnasiet under tävlingsdagen. Poäng för kvalitet, men även för tidsåtgång, men det verkar som  kvalite prioriteras. En yrkesstolhet som sitter i väggarna.

– Idag ska vi göra en skorstenskrans av färgbelagd stålplåt, så det finns mycket problem att lösa, säger Marcus Falck, plåtslagarelev

Vad är svårast med plåtslageri?

– Det är att få till rätt mått och att falsa, det vill säga att sätta ihop två plåtar, säger Marcus Falck, plåtslagarelev.

Eleverna har sex timmar på sig att lösa uppgiften. Finalisterna tillkännages och publiceras den 24 februari, själva SM-finalen kommer troligen att ske i Växjö den 10-12 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.