Pernilla Stammler Jaliff läser sin poesi på SM i Poetry slam 2013. Foto: Privat

Poeter gör upp i Göteborgsfinal

Uppdaterad
Publicerad

På söndag kommer åtta poeter att göra upp i Göteborgsfinalen i Poetry slam. De fyra bästa går vidare till SM. En av dem är Pernilla Stammler Jaliff som tidigare tävlat i SM tre gånger.

Poetry slam är en tävlingsform av estradpoesi där poeter deltar med egenskrivna dikter som får vara högst tre minuter långa. Är dikterna längre blir det poängavdrag. Juryn består av publikmedlemmar som blir slumpmässigt utvalda av tävlingens konferencier, som i sammanhanget kallas Master of ceremony. Jurygrupperna sätter därefter poäng på varje dikt, på en skala från 0,0 till 10,0.

I Göteborgsfinalen deltar segrarna från höstens och vårens tidigare deltävlingar.

Vill påverka med sin poesi

Pernilla Stammler Jaliff är uttagen till finalen och gör därmed upp om en plats i SM, som också hålls i Göteborg, i maj.

– Det skulle kännas jättekul att komma vidare till SM. Det är så roligt att det är just Göteborg i år. Det är en jättebra publik i Göteborg så det vore roligt att uppträda för hemmapubliken, säger hon.

Hon började skriva poesi när hon var 14 år gammal, idag är hon 27.

– Jag skriver för att påverka och för att kanalisera mitt engagemang, mina tankar och livserfarenheter. Jag är väldigt engagerad inom antirasism, miljö- och globala frågor. Särskilt med tanke på det samhällsklimat vi har idag.

Tävlat i SM flera gånger

Första gången hon tävlade i Poetry slam var 2009, vilket resulterade i en plats i SM. Därefter har hon tävlat i SM ytterligare två gånger. Pernilla skriver inte sin poesi främst för att tävla, men tycker att tävlingarna är ett bra sätt för att nå ut med sina budskap.

– Det brukar komma mycket publik. I Göteborg är det ett stort intresse för poesi. Jag blev lite chockad i början eftersom det var en så tuff konkurrens. Det är många Göteborgare som har vunnit SM.

Samhällsengagemanget har funnits med henne sedan hon var tonåring.

– Min pappa är från Argentina och min mamma är från Holland. Jag har alltid haft ett globalt perspektiv och känt mig privilegierad som bor i Sverige. Jag har känt en skyldighet att hjälpa andra och påverka.

På vilket sätt är poesi en bra metod för att påverka?

– Det är fritt och man får uttrycka sig som man vill. Det är väldigt kreativt och budskapet blir mer lättillgängligt för folk. Men det är väl olika. Vissa kanske inte gillar poesi alls.

Inspireras av hiphop

Pernilla inspireras mycket av musik som hiphop och reggae när hon skriver, bland annat artister som Manu Chao och Looptroop. Vad som går hem hos juryn kan variera.

– Ibland vinnar man en deltävling och ibland går det sämre eftersom det är olika publik. Det är väldigt personligt vad man tycker är bra och inte. Jag är ju väldigt politisk i mina dikter så det kan påverka om det är en politisk publik eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.