Den åtalade mannen nekar till brott. Foto: TT

Polis åtalas för att ha våldtagit kvinna på Smögen

Publicerad

Enligt åtalet ska mannen ”med våld och tvång” ha genomfört sexuella handlingar med målsäganden som är jämförbara med ett samlag. Han ska också ha tvingat henne till oralsex.

Målsäganden är en ung kvinna, berättar åklagaren.

– Mannen är en patrullerande polis och detta sker på fritiden, säger Jim Westerberg, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

Händelsen ska ha skett på Smögen under sommaren 2016. Varför det inte har anmälts förrän nu vill åklagaren inte uttala sig om.

– Det tar jag i tingsrätten, det får målsäganden höras om, säger Jim Westerberg.

Vad innebär det att den åtalade mannen är polis?

– Det innebär att han, utöver ett straff på ett par års fängelse, riskerar att förlora sin tjänst som polis. Det avgörs av polisens ansvarsnämnd.

Bevisningen består bland annat av förhör med flera vittnen samt sms-meddelanden. Jim Westerberg bedömer bevisläget som gott.

– Det finns forskning och statistik på när man får framgång i rätten, och en framgång hos domstolar är om målsägaren reagerar och agerar i anslutning till gärningen och berättar vad som hänt. Det har skett i det här fallet. Så det ser jag som starkt i detta, säger Jim Westerberg.

Den åtalade mannen nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer