Foto: SVT

Polis knivskuren – gärningsman skjuten

Publicerad

Läget är fortfarande allvarligt men stabilt för den man i 50-årsåldern som i går skottskadades av polis i samband med en utryckning om misshandel i Angered i Göteborg. För den misshandlade kvinnan också hon i 50-årsåldern uppges tillståndet vara stabil, medan den polis som knivskars i tumultet uppges vara lindrigt skadad.

Polisen larmades på lördagseftermiddagen om att en kvinna blivit misshandlad i en lägenhet i Angered i Göteborg.

– När vi kommer till platsen och ska ta oss in så kommer gärningsmannen ut i trapphuset och ger sig på en polisman och knivskär honom, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Sköt misstänkte gärningsmannen

Den andre polisen på plats avlossade då sitt tjänstevapen. Den misstänkte gärningsmannen träffades av skott i överkroppen.

Mannen och den knivskadade polisen var båda vid medvetande när de fördes till sjukhus för vård. Senare kom beskedet att polisens skador inte är livshotande. Skadeläget för kvinnan är oklart, detsamma gäller den misstänkte gärningsmannen.

– Brottsrubriceringen mot honom är försök till mord alternativt försök till dråp, säger Jenny Widén.

Det var inledningsvis ett stort pådrag på platsen. Flera patruller och insatsstyrkan larmades dit, liksom flera ambulanser och ambulanshelikopter.

Händelsen utreds som mordförsök

Polisen har spärrat av på platsen och kommer att göra en teknisk undersökning. En förundersökning om försök till mord har inletts och den misstänkte mannen, som är i 50-årsåldern, har gripits.

Misshandeln mot kvinnan kommer att utredas som misshandel eller grov misshandel.

Polisens användning av skjutvapen kommer enligt rutin att utredas av en särskild åklagare.

Rikspolischefen kommenterar knivskärningen av polismannen

Rikspolischef Anders Thornberg.

På Polisens hemsida kommenterar rikspolischef Anders Thornberg dagens händelse i Angered.

– Jag ser mycket allvarligt på det inträffade och mina tankar går till vår skadade kollega, dennes familj, anhöriga och kollegor som var på plats. Händelser som denna visar vikten av att vi fortsätter arbetet för att stärka säkerheten för polisanställda, säger rikspolischef Anders Thornberg.

SVT:s reporter Martin Grill rapporterar från platsen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer