24 bilmålvaktsbilar beslagtogs i Göteborg i natt Foto: SVT

Polis och kommun beslagtog 24 bilmålvaktsbilar

Publicerad

Sent under onsdagskvällen beslagtog polis och kommun 24 stycken så kallade bilmålvaktsbilar i nordöstra Göteborg. Det var den tredje större insatsen i år riktad mot bilmålvakter och de som använder dessa bilar.

Vid midnatt under onsdagen gjorde kommun och polis en gemensam insats i nordöstra Göteborg och forslade med hjälp av bärgare bort 24 stycken så kallade bilmålvaktsbilar.

De gjorde de med stöd av en lagstiftning som gör det möjligt att beslagta bilar som står felparkerade om de ha mer än 5000 kronor i fordonsrelaterade böter.

Tredje större insatsen i år

Nattens insats var den tredje större insatsen mot bilmålvaktsbilar i år i Göteborg. Vi de två tidigare tillfällena beslagtog man 31 respektive 16 bilar.

Bilmålvakter – ett stort problem

En bilmålvakt, är en person utan tillgångar, som registrerar sig som ägare till en bil istället för den verkligen ägaren. Fordonsskatt, felparkeringsavgifter, trängselskatt och så vidare betalas inte. Eftersom det är bilmålvakten som är formellt betalningsansvarig så finns inte en krona att hämta för staten.

Bilarna är oförsäkrade, obesiktigade, ibland trafikfarliga och används ofta av kriminella.

För närvarande räknar man med att det finns 13 bilmålvakter i Göteborg som tillsammans har ungefär 12 000 bilar registrerade på sig.

SVT Nyheter Väst har nyligen gjort ett antal inslag och artiklar i ämnet. Se inslagen och läs mer här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.