Polis sköt varningsskott mot knivman i Falköping

Publicerad

Polisen fick sent under måndagskvällen larm om en kvinna som tänkte hoppa från ett fönster i Falköping. Istället möttes man av en man med kniv som ville bli skjuten i bröstet. Polisen tvingades skjuta flera varningsskott.

Det har kommit att kallas ”suicide by cop”, eller självmord genom polis. Personer som inte sällan vill avsluta sina liv försöker få polisen att skjuta dem genom att agera hotfullt.

Den här gången lyckades polisen dock undvika ett sådant scenario. Enligt Joakim Hansson, vakthavande befäl vid polisen i region Väst tvingades polisen dock att skjuta varningsskott, mitt i bostadsområdet i Falköping.

– Han kommer ut ur fastigheten med en kniv och går mot patrullen. Han säger att han vill bli skjuten i bröstet av polis. Vi tvingas skjuta två varningsskott och lyckas övermanna honom.

Mannen omhändertogs av polisen enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, men är också misstänkt för brott mot knivlagen, hot mot tjänsteman och olaga hot mot flera personer i fastigheten tidigare under kvällen.

– Det är klart att han inte verkade må så bra, men han är nu tvångsomhändertagen, och ingen skadades i händelsen, säger Joakim Hansson

Polisen uppger också att man tagit hand om den kvinna som var den ursprungliga anledningen till utryckningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.