Foto: Anders Wiklund/TT / SVT

Polischefens krav: 20 nya tjänster till brott inom nära relationer

Uppdaterad
Publicerad

64 personer arbetar just nu i Göteborgsområdet för att utreda brott i nära relationer. Alldeles för få anser Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg. De behöver vara 20 fler menar han.

– För Storgöteborg har vi en sektion med 64 medarbetare, varav 60 stycken är utredare av brott i nära relation, företrädesvis män som beter sig illa mot kvinnor som de lever i en relation med, men även föräldrar som beter sig illa mot sina barn, säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.

Vad finns det för förutsättningar att få mer personal i den sektionen?

– Vi är i ett tillväxtskede just nu. Den svenska polisen har varit en av Europas minsta poliskårer under många år, men nu har vi ju fått löften om tillskott, de har inte kommit ännu, säger Erik Nord, och fortsätter:

– Men när de tillskotten börjar komma, redan nästa år, så är en av de mest angelägna uppgifterna är just att förstärka utredning av brott i nära relation och även sexualbrott.

Svårt att prioritera om

Om du ser lite i backspegeln och är självkritisk, kunde ni inte ha gjort omdisponeringar tidigare?

– Vi blir inte fler genom omdisponeringar av personal och jag vet inte riktigt var vi skulle ta personal ifrån. Vi har lagt ärenden från brott i nära relation på våra lokalpolisområden men då går det ut över stöldhanteringen, så det är ett knepigt spel det här. Det är katten på råttan och råttan på repet...

– Men nu när vi får fler resurser så ska vi lägga dem på brott i nära relation så tidigt som möjligt.

I veckan berättade SVT Nyheter Väst om Maria, vars anmälan om misshandel lades ner, trots att hon hade in ljudinspelning som bevis. Hon berättar att hon känner sig sviken av samhället och rättsväsendet.

Hur känns det själv som polis att det är så många kvinnor som är frustrerade över hur de har blivit behandlade av polisen och rättsväsendet?

– Vi förstår att det är så, det är komplicerade utredningar och det bara är 20 procent som gick till åtal...låter det ju som låga siffror, men man ska komma ihåg att det här är brott som sker under sådan omständigheter att det inte alltid är självklart att det finns full bevisning, vilket ju även är ett krav vid de här brotten även om om de är angelägna att lösa. De får vi kanske lägga lite mer tid i utredningsskedet och det behöver vi skaffa lite mer resurser för och det är det vi tänker på nu.

Hur ser du på framtiden inom det här området?

– Jag tycker det att har skett en jättestor förändring under mina dryga 35 år inom polisen i inställningen till de här brotten, så jag tror att det finns en bra bit att hämta hem innan vi är färdiga. Men jag ser framtiden an med tillförsikt.

Våld mot kvinnor i nära relation

De fyra senaste åren har mindre än 20 procent av alla anmälda misshandelsbrott mot kvinnor i nära relation i polisregion Väst lett till något åtal.

7500 misshandelsbrott mot kvinnor i nära relation har polisanmälts. Men under samma tid har bara 1400 ärenden gått till åtal. Mindre är 20 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.