Säkerhetspolisen bekräftar SVT:s uppgifter. Foto: TT

En anhållen – misstänkt för förberedelse till terroristbrott

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har under natten gjort tillslag på flera adresser i Västsverige i ett terrorrelaterat ärende och en person är gripen och anhållen, misstänkt för förberedelse till terroristbrott, eventuellt stämpling till terroristbrott, alternativt grovt vapenbrott. Flera andra personer har hämtats till förhör.

En person i Västsverige har gripits och anhållits misstänkt för förberedelse till terroristbrott, eventuellt stämpling till terroristbrott, alternativt grovt vapenbrott. Det uppger Säpo på torsdagsmorgonen.

– Samtidigt är det flera personer som har tagits in till förhör, säger Karl Melin, presschef vid Säpo.

Terrortillslag i Västsverige

Var i Västsverige det handlar om vill Säpo inte kommentera.

– Vi har jobbat under en tid med den här insatsen. Det är ett intensivt och omfattande underrättelsearbete och är en pågående insats.

Internationella kopplingar

Enligt Säpo finns det också internationella kopplingar. Karl Melin vill inte nuläget inte kommentera några detaljer gällande den anhållne personen eller de som har hämtats till förhör.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med advokaten till den man som anhållits. Advokaten vill inte kommentera ärendet i nuläget. 

Terrorrelaterat ärende

Christer Fuxborg, presstalesperson på polisen i Göteborg, uppgav tidigare under morgonen att polisen under natten hade gjort tillslag på flera adresser, och att ärendet rörde rikets säkerhet.

Under natten har polisen, i samband med Säpo rubricerat händelsen som en ”särskilt händelse”.

– Det innebär alltså att vi får nyttja alla resurser som står till buds helt enkelt, säger Christer Fuxborg.

Han vill dock inte kommentera det aktuella ärendet närmare utan hänvisar till Säkerhetspolisen.

Vill inte kommentera

SVT Nyheter har sökt justitieminister Morgan Johansson (S), men hans pressekreterare avböjer alla frågor:

– Vi hänvisar alla frågor till Säkerhetspolisen, säger Sofie Rudh.

Per Lindqvist är chef för riksenheten för säkerhetsmål, den åklagarkammare som utreder terroristbrott. Han vill för stunden inte kommentera tillslagen men säger till TT att riksenheten kommer gå ut med mer information ”i närtid”.

Terrorhotnivå oförändrad

Säkerhetspolisen uppger att insatsen föregåtts av ett intensivt och omfattande underrättelsearbete.

Terrorhotnivån i Sverige, som i dag är en trea på en femgradig skala vilket innebär att attentat kan inträffa, är oförändrad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrortillslag i Västsverige

Mer i ämnet