Föremålet som kastades mot fönstret gick inte genom båda glasen Foto: SVT

Polisen bekräftar: Ung flicka fanns i lägenheten

Uppdaterad
Publicerad

Den handgranat som kastades mot en lägenhet i Biskopsgården kan vara del i en gängrelaterad uppgörelse. I lägenheten fanns sannolikt inte den som var måltavla för attacken. Däremot en ung flicka som var ensam hemma.

Larmet om explosionen kom sent på måndagkvällen. När polispatrullen kom till platsen kunde de konstatera att en ruta var krossad och att något hade detonerat på utsidan av huset.

”Fruktansvärda krafter”

Nationella bombgruppen ryckte ut och tillsammans med forensiker genomförde de en teknisk undersökning. De kom fram till är att det kan ha varit en handgranat av något slag som kastats mot lägenheten.

– Det är fruktansvärda krafter och här hade vi turen att handgranaten eller den explosiva varan bara gick igenom den första fönsterrutan och inte den andra utan studsade ut på gatan där den detonerade, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Flicka i lägenheten

Enligt polisen kan händelsen handla om en enskild uppgörelse eller vara en en del i en gängrelaterad uppgörelse. Än så länge vill inte polisen låsa sig vid något.

En person som har bott i lägenheten har varit föremål för polisens granskning tidigare. Enligt GP är han nyligen dömd för brott har bekanta som ingår i en pågående konflikt i stadsdelen.

LÄS MER: Explosion i Biskopsgården

I lägenheten fanns dock inte den personen, däremot en en ung flicka som var ensam hemma.

– Hon har klarat sig fysiskt väl men säkerligen mindre bra psykiskt, säger Hans Lippens.

Enligt polisen kunde det hela ha gått riktigt illa.

– Handgranater kan skapa stora skador det har vi sett bevis på tidigare i andra händelser i den stadsdelen men även på andra ställen, säger Hans Lippens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.