Ett ögonvittnes bilder på svartklädda personer som tänder eld på bilar och sedan springer från platsen. Foto: Läsarbild

Polisen: Ett 80-tal bilar har skadats i Göteborg och Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal bilar sattes i brand på flera platser i Göteborg och i Trollhättan under måndagskvällen. I Trollhättan utsattes polisen samtidigt för stenkastning.

– Vi har haft perioder med många bränder men på en och samma kväll och på en så kort tidsrymd, på så många olika platser, det vet jag inte om vi har haft tidigare, säger Ulla Brehm, presstalesperson på polisen i region väst

De första larmen började komma in strax innan klockan 21 på måndagskvällen. Då var det personer som tände eld på bilar i Hjällbo. Kort därefter fick polisen in flera samtal om att personer gick vid en parkering på Frölunda torg och tände eld på ytterligare bilar. I Trollhättan började personer ungefär samtidigt tända eld på bilar, lastpallar och däck.

Vid 23-tiden kom ytterligare larm om flera bilbränder i Gårdsten och Tynnered.

Bilbränder i Västsverige

”Vi har haft perioder med många bränder men...”

– Det är närmare ett 60-tal bilar som har brunnit eller vandaliserats på flera platser, och vi har hittat flera stenar och smällare, säger polisinspektören Claes Dahlström på plats på Frölunda torg vid 23-tiden.

Senare rapporterades att siffran stigit till ett 80-tal bilar som har brunnit eller skadats på andra sätt.

– Vi har haft perioder med många bränder men på en och samma kväll och på en så kort tidsrymd, på så många olika platser, det vet jag inte om vi har haft tidigare, säger Ulla Brehm, presstalesperson på polisen i region väst

Kastade sten på polisen

I Trollhättan fick polisen rycka ut och ge understöd till Räddningstjänsten då oroligheterna fortsatte under släckningsarbetet. Enligt Dahlström ska polisen i Trollhättan ha utsatts för stenkastning i anslutning till bränderna.

– Ungdomar har kastat sten mot poliserna som kommit för att säkerställa ordningen. De har varit maskerade med hoodies och med keps ner över ansiktet så att man inte så lätt ska kunna identifiera någon, säger han.

Mörkklädda personer

Ögonvittnen beskriver hur mörklädda personer tänt eld på bilarna. På bilder från Frölunda syns hur ett flertal personer tänder eld på bil efter bil på parkeringsplatsen.

På plats vid Västra Frölunda fanns Cecilia Sundborg.

– Jag såg 8-10 svartklädda maskerade män komma springandes med basebollträn. De slog ut rutor på bilar, hällde bensin från dunkar och kastade in bangers. Det kändes så himla planerat, berättar hon.

Fler bränder i Lysekil och Falkenberg

På de här orterna i Västsverige har det brunnit under måndagskvällen/natten. Foto: Google earth/SVT

Enligt uppgifter till SVT Nyheter ska det också ha varit oroligt i Lysekil och Falkenberg under natten. I Falkenberg ska personer ha kastat sten och i Lysekil ska en moped ha satts i brand.

Inga skadade

Inga personer ska ha skadats i samband med bränderna, enligt polisen.

– I nuläget har vi inga uppgifter om personskador och jag vet inte om det gjorts några gripanden men det kan inte uteslutas, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson.

Vill prata med föräldrar

Polisen utreder nu om det finns ett samband mellan bränderna, något som enligt polisen inte kan uteslutas, och samlar också in vittnesuppgifter. Särskilt efterfrågar de uppgifter ifrån föräldrar.

– Föräldrar som haft barn som kommit hem inatt med kläder som luktar bensin, de vill vi gärna prata med, säger polisens presstalesperson i Väst.

Polisens vakthavande befäl säger på tisdagsmorgonen till SVT Nyheter Väst att ingen är gripen för händelserna.

Så många bilar skadades

Frölunda: En grupp på 6-8 maskerade ungdomar tände eld och kastade sten på bilar. 31 bilar har brunnit och 35 skadats.

Nordöstra Göteborg: 8-10 ungdomar kastade sten och tände eld på bilar. Totalt 15 bilar har brunnit.

Trollhättan: En större grupp på 30-40 ungdomar kastade sten och tände eld på bilar, lastpallar och däck. Sex bilar har brunnit och ytterligare några bilar skall vara skadade. I Trollhättan blockerades vägar av ungdomar som även kastade sten mot polisen och deras fordon.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränder i Västsverige

Mer i ämnet